Varoufakis opäť vyzval na odmietnutie úsporného programu

NETKY.SK • 2 Júl 2015, 15:45 • 2 min
Varoufakis opäť vyzval na odmietnutie úsporného programu

BRATISLAVA - Grécky minister financií Janis Varoufakis hrozí odstúpením v prípade, ak voliči v nadchádzajúcom referende odhlasujú úsporné opatrenia, ktorými veritelia podmieňujú ďalšiu finančnú pomoc.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol, radšej si "odsekne ruku", než by mal podpísať dohodu, ktorej súčasťou nebude reštrukturalizácia dlhu. Grécka vláda vyzýva obyvateľov, aby úsporné opatrenia odmietli. Podľa premiéra Alexisa Tsiprasa si tým Atény posilnia rokovaciu pozíciu voči veriteľom a krajina zostane v eurozóne za lepších podmienok. K tomuto názoru sa opakovane prihlásil aj Tsiprasov stranícky kolega Varoufakis.

 

"Veľmi nám záleží na tom, aby sme zostali v eurozóne," povedal Varoufakis. "V nedeľu zvíťazíme," zdôraznil a potvrdil, že kladný výsledok referenda môže viesť k zmenám vo vláde. "Možno zmeníme zloženie vlády, pretože niektorí z nás to nebudú môcť stráviť," povedal Varoufakis. 

 

Grécko tento týždeň neuhradilo Medzinárodnému menovému fondu dlh vo výške 1,6 mld. eur splatný k 30. júnu. K rovnakému dňu skončila aj platnosť úverového programu pre Grécko. Zostávajúce peniaze z ukončeného programu odmietajú veritelia uvoľniť dovtedy, kým sa s Aténami nedohodnú na nových podmienkach pomoci. Tie sú predmetom nedeľňajšieho referenda. Aktuálne prieskumy verejnej mienky naznačujú, že výsledok ľudového hlasovania môže byť veľmi tesný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona