Varoufakis: Grécko nemôže viacej šetriť

NETKY.SK • 26 Máj 2015, 10:43 • 2 min
Varoufakis: Grécko nemôže viacej šetriť

MILÁNO - Grécko je odhodlané reformovať svoju ekonomiku a hospodáriť s rozumným rozpočtovým prebytkom, nemôže však splniť požiadavky veriteľov na dodatočné úsporné opatrenia.

slovakia

left justify in out

Napísal to grécky minister financií Janis Varoufakis v komentári pre utorňajšie vydanie denníka Il Sole 24 Ore. Grécko sa chce s medzinárodnými veriteľmi urýchlene dohodnúť na uvoľnení zadržiavanej finančnej pomoci, bez ktorej krajine hrozí platobná neschopnosť.

 

Budúci mesiac majú Atény uhradiť Medzinárodnému menovému fondu štyri splátky dlhu v celkovej hodnote 1,6 mld. eur. Grécka vláda v pondelok uviedla, že chce plniť svoje záväzky, bez dodatočnej pomoci to však nedokáže. Varoufakis zopakoval, že Atény sa chcú s veriteľmi dohodnúť na pomoci výmenou za program reforiem.

 

"O čom hovoríme? O nezávislej daňovej agentúre, o trvalom udržaní rozumného rozpočtového prebytku, o rozumnom a ambicióznom privatizačnom programe... o skutočnej reforme penzijného systému..., o liberalizácii trhov s tovarmi a službami," napísal Varoufakis. Požiadavku veriteľov, aby Grécko vytváralo "neúnosne vysoké" primárne rozpočtové prebytky, však Atény nemôžu splniť, pretože by to podkopalo dosiahnutie reformných cieľov, dodal minister. "Naša krajina nemôže akceptovať, a ani neakceptuje, liečbu, ktorá mala počas piatich rokov horšie následky ako samotná choroba," zdôraznil Varoufakis.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies