Varoufakis: Dohoda musí byť na začiatku júna

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 09:34 • 2 min
Varoufakis: Dohoda musí byť na začiatku júna

ATÉNY - Atény musia uzavrieť dohodu s veriteľmi a získať pomoc najneskôr začiatkom júna. V stredu to uviedol grécky minister financií Jánis Varoufákis .

slovakia

left justify in out

"Táto dohoda musí byť uzatvorená najneskôr v prvý júnový týždeň,“ povedal. Aténam dochádzajú peniaze, dohodu o ďalšej pomoci však brzdia nezhody veriteľov s Gréckom týkajúce sa rozpočtových cieľov, dôchodkov a reformy trhu práce.

 

Varoufákis taktiež uviedol, že na "rokovacom stole“ leží daň z bankových transakcií. Atény majú podľa neho alternatívne návrhy k zvyšovaniu dane z pridanej hodnoty, ktoré vláda pripravovala. "Sme flexibilní v rozhovoroch s Bruselom, máme plán B aj C týkajúci sa DPH,“ povedal.

 

Grécko bez dohody s veriteľmi Medzinárodnému menovému fondu neuhradí dlžnú čiastku splatnú 5. júna. Uviedol to v stredu hovorca vládnej strany Syriza v gréckom parlamente Nikos Filis. Atény majú fondu budúci mesiac uhradiť niekoľko splátok v celkovej výške 1,5 mld. eur. Krajine, ktorá nemá prístup na dlhopisové trhy, hrozí platobná neschopnosť a s veriteľmi sa preto chce urýchlene dohodnúť na uvoľnení zadržiavanej časti končiaceho úverového programu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies