Varoufakis: Ak Grécko z eurozóny odíde, euro skolabuje

NETKY.SK • 9 Február 2015, 09:21 • 2 min
Varoufakis: Ak Grécko z eurozóny odíde, euro skolabuje

RÍM - Ak by Grécko bolo nútené opustiť eurozónu, ďalšie krajiny by nevyhnutne nasledovali a menová únia by sa rozpadla.

slovakia

left justify in out

V nedeľu to vyhlásil grécky minister financií Yanis Varoufakis pre taliansku štátnu televíziu RAI. Grécko odmieta pokračovať v úsporných opatreniach. Varoufakis vyzval na "novú dohodu" o investičnom programe, ktorý by financovala Európska investičná banka (EIB). "Euro je krehké, je to ako keď staviate domček z kariet - ak odstránite grécku kartu, zvyšné skolabujú," povedal minister.

 

Podľa jeho slov bude eurozóna čeliť fragmentácii a "dekonštrukcii", ak sa nevyrovná s tým, že Grécko, a nielen Grécko, nie je schopné splácať dlhy. "Varoval by som každého, kto sa strategický chystá odrezať Grécko od Európy, že je to veľmi nebezpečné," povedal Varoufakis. "Kto bude po nás ďalší? Portugalsko? Čo urobí Taliansko, ak zistí, že sa nedá vydržať vo zvieracej kazajke úsporných opatrení?" pýtal sa Varoufakis. 

 

Varoufakis a grécky premiér Alexis Tsipras nezískali od talianskych predstaviteľov počas návštevy krajiny podporu pre vyjednávania o dlhu. Varoufakis však poznamenal, že v zákulisí bola situácia iná. "Talianski predstavitelia, nemôžem povedať, z ktorej inštitúcie, nám vyjadrili podporu. Nemôžu však povedať pravdu, lebo Taliansku tiež hrozí bankrot a boja sa reakcie Nemecka," vyhlásil grécky minister financií. "Priznajme si to, dlh Talianska je neudržateľný," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies