Varíme v tlakovom hrnci

NETKY.SK • 24 Január 2016, 17:00 • 2 min
Varíme v tlakovom hrnci

BRATISLAVA - Proti tradičnému vareniu a duseniu má príprava pokrmov v tlakovom hrnci mnohé prednosti, predovšetkým skracuje dobu zahrievania o štvrtinu až o tretinu, tým šetrí čas gazdinej aj znižuje spotrebu energie a obmedzuje kontakt so vzdušným kyslíkom.

slovakia

left justify in out

Hrubostenné nádoba, v ktorej sa varí pri vyššom tlaku ako je bežný atmosférický, to je jednoduchý popis práve tlakového hrnca. Vďaka vysokému tlaku sa vnútri nádoby dosiahne vyššia teplota (až 130 ° C) , a tým sa pokrmy rýchlejšie uvaria či podusia. Plusom navyše je, že pokrmy pripravované v tlakovom hrnci sú chuťovo výraznejšie.

 

Tlakový hrniec plníme maximálne do 2/3 objemu nádoby.

 

U pokrmov, ktoré počas varenia penia, bobtnajú alebo inak výrazne nadobúdajú veľkosť, plníme maximálne do polovice objemu hrnca. Eliminujeme tak prekypenie a zanesenie ventilov.

 

Pri tlakovom varení používame menej vody a tuku.

 

Naplnený a správne uzavretý hrniec so zvoleným tlakom postavíme na sporák, ktorého výkon nastavíme na najvyšší stupeň. Už po chvíľke z tlakového hrnca začne unikať para, teplotu znížime tak, aby z ventilu vychádzalo len malé množstvo pary.

 

Výraznejšiu chuť a arómu pokrmu získame, keď mäso najprv v tlakovom hrnci na troche oleja orestujeme (napríklad na cibuľke). Až potom pridáme ostatné suroviny a varíme .

 

Pri prvých pokusoch s varením v tlakovom hrnci sa často stáva, že pokrm trošku rozvaríme, pretože neodhadneme rýchlosť zmäknutia surovín. Chce to len skúšať a uvidíte, že tlakový hrniec si zamilujete. 

 

Nechajte sa inšpirovať aj našimi receptami počas nasledujúceho týždňa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies