Varíme na Vianoce

NETKY.SK • 21 December 2012, 08:18 • 2 min
Varíme na Vianoce

Varíme na Vianoce - Gurmán Šošovičková polievka. Suroviny pre 4 osoby 400 g šošovice, 150 g sušené slivky, 1 dcl oleja, 2 lyžice hladkej múky, 1 smotana na varenie, 5 dcl mlieka, soľ, ocot Príprava Šošovicu preberieme, opláchneme, zalejeme vodou, osolíme

slovakia

left justify in out

img

Šošovičková polievka.

Suroviny pre 4 osoby:

400 g šošovice, 150 g sušené slivky, 1 dcl oleja, 2 lyžice hladkej múky, 1 smotana na varenie, 5 dcl mlieka, soľ, ocot

Príprava:

Šošovicu preberieme, opláchneme, zalejeme vodou, osolíme a varíme do mäkka. (Ak šošovicu zalejeme vodou a necháme ju namočenú cez noc, varíme ju o polovicu kratšie). Pridáme slivky, z oleja a múky pripravíme zápražku, ktorú nalejeme do polievky. Nakoniec pridáme mlieko, smotanu na varenie, krátko povaríme a odstavíme. Dochutíme octom. (Ocot dávajte až do vychladnutej polievky, aby sa nezrazila)

 

Majonézový šalát.

 

Suroviny:

1 kg zemiakov, 5 vajec, 1 majonéza, 1 konzerva sterilizovaného hrášku s mrkvou, 1 cibuľa, 2 väčšie kyslé uhorky, 2 malé lyžičky plnotučnej horčice, soľ, mleté čierne korenie, 2 dcl vody, 1 malá lyžička práškového cukru, 2 lyžičky octu

Príprava:

Zemiaky varíme v šupke, takže ich dobre poumývame, zalejem vodou, osolíme a uvaríme do mäkka. Po uvarení ich očistíme, pretlačíme cez koliesko na zemiaky, pridáme nakrájanú cibuľu, hrach a mrkvu bez nálevu, pokrájané uhorky, horčicu, soľ, korenie a premiešame. Vodu, ocot a cukor uvaríme. Polovicou ešte teplého nálevu zalejeme šalát, pridáme majonézu a dobre premiešame. Ostatný nálev pridáme podľa potreby. Podľa chuti pridáme ešte soľ, alebo koren

 

Klasický vyprážaný kapor.

 

Suroviny:

1 kapor, soľ, korenie na rybu, hladká múka,  2 vajíčka, 1 dcl mlieka,  strúhanka, olej na vyprážanie, 1 l mlieka

Príprava:

Deň vopred kapra očistíme, zbavíme hlavy, plutiev, chvosta, vypitveme a nakrájame na podkovičky. Posolíme, posypeme korením na ryby a namočíme do mlieka. Na druhý deň mlieko zlejeme a obaľujeme v trojobale,  teda hladká múka,  rozšľahané vajíčka s mliekom a nakoniec strúhanka. Vyprážame na rozpálenom oleji, podávame s majonézovým šalátom.

 

img


Vianočná kapustnica.

 

Suroviny:

1/5 kg kyslej kapusty, 1 údené bravčové koleno, 05 kg bravčový kostí, 05 bravčového mäsa z pliecka, 50 g sušených húb, 1 cibuľa, mleté čierne korenie, 4 strúčky cesnaku, 3 bobkové listy,  sušené slivky, soľ, mletá červená paprika, hladká múka, 05 dcl oleja, 100 g oravskej slaniny, 2-3 klobásy, 200 g kyslej smotany

Príprava:

Kosti, koleno a mäso vložíme do hrnca s vodou, pridáme bobkový list a varíme asi 3  hodiny.  Vývar scedíme. Oravskú slaninu nakrájame, v hrnci ju opražíme na malom množstve oleja alebo masti. Cibuľu nakrájame, pridáme k slanine a restujeme. Pridáme 2 lyžice hladkej múky,1 lyžicu  mletej červenej papriky, premiešame, zalejeme trochou vývaru a odstavíme. Kapustu premyjeme vodou, zalejeme vývarom. Pridáme vopred namočené hríby, klobásu a varíme asi 40 minút. Medzitým si pokrájame vychladnuté mäso, klobásu  tiež vyberieme z kapusty a pokrájame. Mäso, klobásu vrátime späť do kapusty, pridáme prelisovaný cesnak. Pripravenú zápražku zo slaniny, cibule, múky a papriky rozohrejeme, pridáme do hrnca.  Napokon, kto má rád vloží do kapustnice pár sliviek. Podľa chuti  dokoreníme a dosolíme. Na tanieri zdobíme kyslou smotanou.

Prajeme dobrú chuť.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona