Varíme kečup a paradajkový pretlak.
Varíme kečup a paradajkový pretlak.
Kečup.
Suroviny: 2 kg paradajok, 5-6 paprík, 250 g cibule, 250 g jabĺk, ¼ ČL škorice, ¼ ČL drvených klinčekov, ½ ČL mletého čierneho korenia, 1 ½ ČL soli, 1 ČL mletej červenej papriky, ¼ ČL muškátového oriešku, 75 ml octu, 100 ml vody, 75 g cukru.
Paradajky, papriku, cibuľu, jablká pokrájame, pridáme klinčeky a rozvaríme. Prepasírujeme, pridáme ostatné suroviny a opäť varíme na požadovanú hustotu. Ak chceme, aby bol kečup pikantný, do surovín ktoré varíme pridáme 1-2 feferónky. Horúci nalievame do fliaš. Nesterilizujeme, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.
Paradajkový pretlak.
Suroviny: paradajky, cukor, soľ.
Paradajky umyjeme, pokrájame a varíme, kým sa neodparí polovica objemu. Potom ich rozmixujeme, no ak chceme mať pretlak jemný, prepasírujeme ich. Na 1 liter šťavy pridáme 35 g cukru, 30 g soli a varíme, kým pretlak nezhustne. Nalejeme do fliaš, dobre uzatvoríme a sterilizujme 30 minút pri 80°C.
Zdroj: TASR