Variť zdravo vôbec neznamená variť nechutne

NETKY.SK • 13 Jún 2011, 07:45 • 2 min
Variť zdravo vôbec neznamená variť nechutne

Variť zdravo vôbec neznamená variť nechutne

slovakia

left justify in out

img

Odborník na zdravú výživu, stravovanie a životosprávu Peter Minárik radí pripravovať obedy v súlade so všeobecne platnými zásadami zdravej výživy. Zdravý obed musí byť podľa jeho slov chutný, čerstvý a lákavý pre konzumenta. "Variť zdravo vôbec neznamená variť nechutne," poznamenal pre TASR. Pripomenul, že príprava sa začína už pri nákupe, kde sú potrebné aspoň základné informácie o potravinách a výžive. Rovnako dôležité ako nákup a použitie vhodných potravín je aj ich technologická úprava do hotovej, zväčša teplej podoby.
      "Nerád by som nálepkoval potraviny ako zdravé a nezdravé. Hovorme radšej o zdraviu prospešnejších potravinách, ktorých konzumáciu by sme mali podporovať," konštatoval Minárik. Na druhej strane sú potraviny, ktorých pravidelná a častá konzumácia najmä vo väčších množstvách neprospieva zdraviu. "Vcelku však platí, že pre zdravého človeka striedma konzumácia menej vhodných potravín nie je spojená s reálnym ohrozením zdravia za predpokladu, že jednoznačne uprednostňujú vhodné potraviny a vedú svoj každodenný život v súlade so zásadami zdravého životného štýlu," podotkol.
      Medzi potraviny, ktoré sú menej vhodné na pravidelnú prípravu obedov, patria podľa Minárika potraviny s vysokou hustotou energie, čiže sú bohaté na tuk, prípadne aj cukor. Patria sem aj potraviny s vysokým obsahom tuku bohatého na nasýtené mastné kyseliny, trans mastné kyseliny a cholesterol. Striedmo treba pristupovať aj k červenému mäsu a údeninám z neho pripravených. Obed tiež netreba variť z potravín s vysokým obsahom cukru a s vysokým glykemickým indexom. Minárik odporúča vyvarovať sa i vysmážaniu, grilovaniu nad otvoreným ohňom a alkoholickým nápojom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona