Vargas Llosa: Brexit by predstavoval katastrofu pre Európu i Britániu

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 08:22 • 2 min
Vargas Llosa: Brexit by predstavoval katastrofu pre Európu i Britániu

HEIDELBERG - Peruánsky spisovateľ, laureát Nobelovej ceny za literatúru Mario Vargas Llosa (80), ktorý dlho žil a pracoval i v Londýne, varoval pred odchodom Veľkej Británie z Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov pre regionálne noviny Rhein-Neckar-Zeitung, ktoré poskytol počas pobytu v nemeckom univerzitnom meste Heidelberg, kde vystúpil s prednáškou, by brexit predstavoval "katastrofu pre Európu a rovnako pre Veľkú Britániu".

 

Británia by pravdepodobne prestala existovať v dnešnej podobe, dodal svetoznámy literát, ktorý predpokladá, že by Spojené kráľovstvo opustili zrejme Škóti, Severní Íri a možno aj Walesania, pretože by chceli zostať členmi únie.

 

Vargas Llosa netajil obavy z "veľkého vákua", ktoré by vzniklo po brexite aj v súvislosti s faktom, že Británia stelesňuje mnohé európske ideály. "Upadli by sme pravdepodobne všetci späť do istého druhu kmeňovej kultúry, pred ktorou už opakovane varoval filozof Karl Popper. Znamenalo by to pre nás všetkých v Európe epochálny prelom."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies