Varga poskočil o 11 miest, zlato a striebro zobrali britskí bratia

NETKY.SK • 18 August 2016, 18:26 • 2 min
Varga poskočil o 11 miest, zlato a striebro zobrali britskí bratia

RIO DE JANEIRO - Olympijským víťazom medzi mužmi v triatlone sa v Riu de Janeiro stal 28-ročný britský reprezentant Alistair Brownlee (1:45:01 h), ktorý obhájil prvenstvo spred štyroch rokov z Londýna.

slovakia

left justify in out

Striebro si vybojoval s odstupom 6 sekúnd jeho o dva roky mladší brat Jonathan a bronzový bol Juhoafričan Henri Schoeman už s väčším mankom 42 sekúnd. Slovenský reprezentant Richard Varga dobehol do cieľa na 11. mieste, keď za víťazom zaostal o 2:16 min. V porovnaní s OH 2012 v Londýne sa 27-ročný Varga zlepšil o 11 miest. Výrazne tým zlepšil najlepší výkon Slováka na OH v tomto športe. V Riu de Janeiro na Fort Copacabana sa súťažilo v objemoch 1,5 km plávanie - 40 km cyklistika - 10 km beh.


Dvojnásobný majster sveta Alistair Brownlee je prvým triatlonistom v 16-ročnej olympijskej histórii tohto športu, ktorému sa podarilo obhájiť zlatú medailu. "S bratom sme tlačili jeden druhého do maxima. Jonny mal formu, preto som si nemohol byť istý víťazstvom. Záver bežeckého úseku mi však vyšiel. Utvoril som si dostatočný náskok a keď som vbiehal na modrý koberec, bol som šťastný. Vedel som, že môj náskok je dostatočný, preto som sa mohol už dopredu tešiť. To sa už pravdepodobne nikdy nestane," povedal pre BBC držiteľ zlata Alistair Brownlee. V Riu de Janeiro sa na olympijskom triatlone predstavilo 55 pretekárov.


Otvorené more v Riu Richardovi Vargovi neprekážalo a na 1500 m potvrdil povesť najlepšiemu plavca medzi triatlonistami. Do depa po bicykel slovenský reprezentant vybiehal prvý s náskokom dvoch sekúnd pred Rusom Igorom Poľanským. O ďalšie dve sekundy späť bol Talian Alessandro Fabian. V prvom z ôsmich okruhov na cyklistickej časti (40 km) sa utvorila vpredu silná 10-členná skupina s britskými bratmi Brownleeovcami, Francúzom Luisom, ale aj R. Vargom. Jazda v členitom teréne s dvoma kopcami, aj technickým zjazdom kládla nároky na pozornosť aj fyzickú kondíciu. Desiatka vpredu začala spolupracovať. Skupina pomerne rýchlo získala minútový náskok a s pribúdajúcimi okruhmi k nemu pridávala ďalšie sekundy.


Po šiestom okruhu, čiže 28,86 km, náskok narástol na 1:17 min. Varga sa spočiatku zdržiaval na konci skupiny, ale neskôr sa objavil aj vpredu a na konci cyklistického úseku vbiehal na bežeckú časť (10 km) na prvom mieste. Dopredu sa však rýchlo dostali bratia Brownleeovci a spolu s Francúzom Luisom pri teplote takmer 30°C začali udávať "vražedné" tempo, ktorému ostatní členovia čelnej skupiny nestačili. Varga sa trochu stiahol a po 2,5 km bol siedmy s vyše polminútovým odstupom. Po polovici bežeckej časti narástlo manko jediného Slováka v štartovom poli na 1:17 min a už v tesnom závese za ním sa objavil jeden z favoritov Španiel Mola, ktorý mal po cyklistickej časti odstup vyše jednej minúty. Situácia vpredu sa rozuzlila po 6 km behu, a to pre obhajcu titulu.

 

Alistair Brownlee sa vzdialil bratovi Jonathanovi a pri vstupe do posledného zo štyroch okruhov dlhých 2,5 km mal k dobru 15 sekúnd. Juhoafričan Schoeman na tretej priečke zaostával o 38 sekúnd, Varga klesol na 11. miesto s mankom 2:06 min. Toto poradie sa už do cieľa nezmenilo, hoci to chvíľu vyzeralo, že Alistair v koncovke počká na brata Jonathana. Tesne pred páskou totiž zastal a do cieľa už len vpochodoval s náskokom 6 sekúnd.

Výsledky - štvrtok:

Triatlon - muži (1,5 km - 40 km - 10 km): 1. Alistair Brownlee 1:45:01 h, 2. Jonathan Brownlee (obaja V. Brit.) +6 s, 3. Henri Schoeman +42, 4. Richard Murray (obaja JAR) +49, 5. Joao Pereira (Portug.) +51, 6. Marten van Riel (Belg.) +1:02 min, 7. Vincent Luis (Fr.) +1:11, 8. Mario Mola (Šp.) +1:25,...11. Richard Varga (SR) +2:16.


ru;ds




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona