Ľ. Vážny: Súdny spor pre mýto asi prehráme, rezort nebráni záujmy štátu

NETKY.SK • 10 December 2010, 08:36 • 2 min
Ľ. Vážny: Súdny spor pre mýto asi prehráme, rezort nebráni záujmy štátu

Ľ. Vážny: Súdny spor pre mýto asi prehráme, rezort nebráni záujmy štátu

slovakia

left justify in out

img

Súdny spor s neúspešnými uchádzačmi mýtneho tendra podľa poslanca a exministra dopravy Ľubomíra Vážneho (Smer-SD) pravdepodobne neskončí v záujme štátu. Na rezorte totiž podľa jeho slov rozhodujú ľudia prepojený na neúspešného uchádzača v tendri, firmu Asseco Slovakia, a. s. Tí by si prehrou v spore mohli prilepšiť a dostať časť z potenciálnej pokuty.
"Mám vážne obavy, že ľudia, ktorí majú priame prepojenie na neúspešných uchádzačov, a hlavne ľudia, ktorí budú odpovedať na otázky súdov, ktorí majú zastupovať štát, budú brániť tú nepravú stranu. To znamená, nebudú brániť záujmy štátu, ale s cieľom získania kladnej žaloby v ich prospech budú riešiť náhradu škody, ktorá im určite pomôže pri ich finančnom zabezpečení," vysvetlil na dnešnom brífingu.
Podľa Vážneho ide o dvoch pánov, ktorých si na rezorte zamestnal jeho súčasný šéf Ján Figeľ (KDH). Ide o jeho poradcu Mariána Kolníka a vedúceho sekcie dopravy a investičných projektov verejno-súkromného partnerstva (PPP) Milína Kaňuščáka. "Keď som to zistil, pochopil som, kto vedie a kto je len figúrkou v područí transparentných lobistov," uviedol Vážny.
Kolník je prepojený na neúspešného uchádzača v mýtnom tendri Asseco. Zároveň je aj členom Dozornej rady a. s. Lafarge Slovakia, tá je podľa Vážneho známou betonárskou loby spoločnosti Skanska. "Skanska sa momentálne teší obľube," podotkol exminister dopravy.
Práve Kolník si "nainštaloval" za šéfa sekcie stratégie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Ivana Sekerku. Ten je jedným z dvoch spoločníkov firmy Axera, s. r. o., pričom druhým je práve neúspešný uchádzač Asseco Slovakia. "Ide o čítankový príklad klientelizmu a jasný konflikt záujmov zástupcov štátu," vyhlásil Vážny.
V prípade dosadenie Kaňuščáka ide o bývalého riaditeľa Slovenskej správy ciest (SSC). Ten však musel byť v roku 2000 z funkcie odvolaný, pretože bol spojený s porušovaním zákona v tejto inštitúcii. Bol konfrontovaný s nedovoleným uplatnením dodatkov k zmluvám či porušením rozpočtových pravidiel. "Obsadenie kľúčovej pozície jasne vypovedá o novej kultúre súčasnej vlády, ako aj samotného KDH," uzavrel Vážny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies