Ľ. Vážny: Filozofia znižovania mýtnych pokút je zvrátená

NETKY.SK • 30 Jún 2011, 09:21 • 2 min
Ľ. Vážny: Filozofia znižovania mýtnych pokút je zvrátená

Ľ. Vážny: Filozofia znižovania mýtnych pokút je zvrátená

slovakia

left justify in out

img

Poslanec a exminister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD) dnes ostro vystúpil voči vládnemu návrhu zákona o elektronickom výbere mýta - znížiť mýtne pokuty o viac ako polovicu. "Takáto filozofia zákona je zvrátená," konštatoval v rozprave na záver druhého rokovacieho dňa 20. schôdze Národnej rady (NR) SR.
      Ako vysvetlil, tento návrh by prirovnal k znižovaniu pokút pre čiernych pasažierov v mestskej hromadnej doprave, ktoré sa rozhodne firma znížiť, aj keď vie, že sa v autobusoch nachádzajú. "Tieto návrhy sú skôr propaganda, možno dohoda s protestujúcimi autodopravcami a znížia príjem Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS)," vysvetlil.
      "Bude to škodiť zabehnutému dobre fungujúcemu mýtnemu systému," zdôraznil. Podľa neho nepríde NDS iba o príjem z pokút, ale zároveň aj o časť príjmu z mýtneho. Znížené pokuty totiž budú dopravcov viac motivovať k porušeniu zákona. Z dôvodu nesúhlasu s novelou tak navrhol nepokračovať v rokovaní v tomto bode programu parlamentu.
      Šéf Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Ján Figeľ (KDH) však Vážnemu oponoval, že v novele ide o primeranosť, férovosť a spravodlivosť. "Pokuty nemajú byť likvidačné. Sme súčasťou stredoeurópskeho systému, kde slovenský prípad bol skôr výkričníkom," dodal.
      Rezort dopravy v materiáli navrhuje znížiť pokuty na 700 eur pri blokovom a 1300 eur pri správnom konaní. V súčasnosti je výška pokuty na úrovni 2655 eur pri správnom a 1655 eur pri blokovom konaní. Za celý minulý rok zistila mýtna polícia 4314 porušení a v blokovom konaní uložila pokuty vo výške 6,25 milióna eur.
      MDVRR sa rozhodlo znížiť pokuty, pretože ich považuje za neprimerané k stupňu nebezpečnosti samotných priestupkov. "Výška pokút za priestupky na úseku výberu mýta v SR patrí k najvyšším v rámci porovnania výšky pokút v okolitých štátoch, a to v Českej republike, Maďarsku, Rakúsku, Nemecku a Poľsku, pričom SR súčasne vykazuje aj najnižšiu priestupkovosť," argumentuje.
      Zároveň pripúšťa, že nie je možné predpovedať presný dosah zmien na štátny rozpočet, keďže nie je možné predikovať správanie platiteľov mýta. Ak sa ich priestupkovosť nezmení, štát príde ročne o 3,63 milióna eur. Podľa analýz rezortu dopravy dôjde k zníženiu príjmu z pokút, aj keď sa priestupkovosť zvýši. V prípade, ak by to bolo o 50 %, pôjde o výpadok 2,31 milióna eur. Ak priestupkovosť stúpne o 100 %, strata bude predstavovať 1 milión eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies