Ľ. Vážny: Diaľničná sieť mohla byť hotová do roku 2037, kvôli vláde nebude

NETKY.SK • 21 Október 2010, 11:58 • 2 min
Ľ. Vážny: Diaľničná sieť mohla byť hotová do roku 2037, kvôli vláde nebude

Ľ. Vážny: Diaľničná sieť mohla byť hotová do roku 2037, kvôli vláde nebude

slovakia

left justify in out

img

Nová vláda tlmí výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest a nemá alternatívu k zastaveniu PPP projektov. V Národnej rade (NR) SR to dnes vyhlásil opozičný poslanec a exminister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD), ktorý od vlády požaduje predloženie správy o plánoch na výstavbu a financovanie výstavby dopravnej infraštruktúre.
      Predchádzajúca vláda mala podľa neho v pláne v rokoch 2010 až 2014 investovať do diaľnic a rýchlostných ciest 5,6 miliardy eur. Nový kabinet však znížil tento objem na niečo viac ako 1,5 miliardy eur, teda necelú tretinu. "Je to nešťastný krok pre Slovensko, ktorý treba prehodnotiť," apeloval na vládny kabinet.
      "Naša vláda v prípade pokračovania mala pripravené mechanizmy na ukončenie 210 a rozostavenie 180 kilometrov týchto ciest. Naopak, súčasná vláda má pripravené mechanizmy na to, aby rozostavala 110 a odovzdala necelých 40 kilometrov," upozornil exminister dopravy.
      Celá diaľničná sieť SR v dĺžke viac ako 1900 kilometrov (km) by sa podľa Vážneho dala pri optimálnom variante vybudovať do roku 2037, po krokoch súčasnej vlády však tento termín bude podstatne neskorší. Momentálne je v prevádzke 600 km diaľnic a rýchlostných ciest, rozostavaných je ďalších 84 km.
      "My sme to mali nastavené na ukončenie v roku 2037 pri optimálnom variante, čo by viac bolelo štátny rozpočet, alebo 2072 pri konzervatívnom variante. Takýto útlm bude znamenať, že keby hneď naskočili budúce vlády na optimálny scenár, budú ukončené diaľnice v roku 2055, pri konzervatívnom odhade až 2094," avizoval Vážny.
      Ku kritike sa v rozprave pridal aj predseda Smeru-SD Robert Fico. Ministerstvu dopravy sa podľa neho v predchádzajúcom volebnom období podarilo rozbehnúť viaczdrojové financovanie cestnej infraštruktúry, či už cez PPP projekty, alebo prostredníctvom eurofondov a postaviť namiesto sľúbených 100 až takmer 150 km diaľnic. "Ak vás vláda presviedča, že je schopná zafinancovať diaľnice bez PPP projektov, tak vás klame," odkázal prítomným poslancom expremiér.
      Koaličný poslanec Július Brocka (KDH) predstaviteľom Smeru-SD v reakcii odkázal, že hrajú falošnú hru. Keby totiž stavali diaľnice z eurofondov a prostriedkov štátneho rozpočtu, tak mohli len na úrokoch ušetriť polovicu peňazí. "Tak ako ste stavali vy, tak draho, sa na Slovensku stavať nesmie. Takto to chce minister dopravy, takto to chce táto vláda," zdôraznil.
      O tom, že výstavba diaľnic bude počas pôsobenia súčasnej vládnej koalície pokračovať, je presvedčený aj poslanec SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. "Vláda bude pokračovať aj v PPP projektoch, ale nebude pokračovať v zlodejinách," adresoval predstaviteľom bývalej vlády.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona