Vanuatu sa pre sopečnú činnosť pripravuje natrvalo presídliť obyvateľstvo

NETKY.SK • 3 Máj 2018, 08:51 • 2 min
Vanuatu sa pre sopečnú činnosť pripravuje natrvalo presídliť obyvateľstvo

WELLINGTON - Tichomorský štát Vanuatu plánuje natrvalo presídliť zvyšné obyvateľstvo jedného zo svojich ostrovov.

slovakia

left justify in out

Ostrov Ambae sa stal neobývateľným v marci, keď vulkán Manaro Voui začal chrliť popol, ktorý ničí úrodu, znečisťuje zásoby vody a ovzdušie.

 

Zvyšných 10-tisíc obyvateľov ostrova Ambae má z tejto evakuácie zmiešané pocity. Niektorí z nich, ktorí sú vážne zasiahnutí popolom, túžia z ostrova odísť, kým ďalší sa odchodu bránia tvrdiac, že stratia svoju zem a kultúru.

 

K dočasnému presídleniu ostrova kvôli sopečnej činnosti došlo vlani v septembri. Tentoraz sa tamojší predstavitelia rozhodli pre evakuáciu trvalú.

 

Hovorca vlády Hilaire Bule uviedol, že očakáva, že Rada ministrov schváli presídľovací plán do budúceho týždňa. Dodal, že obyvateľom ostrova Ambae bude ponúknuté bydlisko na dvoch susedných ostrovoch.

 

Vanuatu s 280-tisíc obyvateľmi sa rozprestiera na 65 obývaných ostrovoch. Krajina je celosvetovo jednou z najnáchylnejších na prírodné katastrofy. Leží v tzv. Ohnivom kruhu - v zóne častého výskytu zemetrasení a sopečných erupcií. Vanuatu sužujú i silné búrky, ktoré sa tam vyskytujú pravidelne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies