Vankúš treba často meniť, spánok dokáže ovplyvniť i kvalita obliečok

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 09:19 • 2 min
Vankúš treba často meniť, spánok dokáže ovplyvniť i kvalita obliečok

BRATISLAVA – Spánok ovplyvňuje koncentráciu počas dňa, pracovný výkon či regeneruje svalstvo. Treba preto kvalitný matrac či periny. Dôležitú úlohu zohrávajú aj použité materiály. Poukázala na to odborníčka na bytový textil Zuzana Spodniaková.

slovakia

left justify in out

Na matraci by podľa nej nemal chýbať chránič, ktorý slúži ako bariéra proti roztočom. "Dá sa pravidelne prať, zabezpečuje vysokú hygienu a predlžuje životnosť matraca," povedala odborníčka. Samotný matrac nie je možné často obmieňať. Spodniaková upozornila, že roztoče v ňom majú preto ideálne podmienky na množenie.

 

Pri výbere vankúša či periny treba dbať na kvalitu výplne. Vhodnejšie sú prírodné materiály ako umelé vlákna. "Comebackom na trhu je ovčia vlna, ktorá má vďaka modernému spracovaniu schopnosť samoregulácie teploty," informovala Spodniaková. Ak takéto periny človek nevlastní, s prichádzajúcim letom je potrebné vymeniť zimné prikrývky za letné, ktoré menej hrejú. "Novodobým trendom sú i prikrývky z peria," uviedla odborníčka. Majú termoregulačné vlastnosti a sú nenáročné na starostlivosť a údržbu. Prikrývky i vankúše stačí poriadne vyvetrať a vysušiť, radí.

 

"Vankúše treba zo zdravotného hľadiska vymieňať za nové," vysvetlila Spodniaková. Opotrebovaním strácajú svoj tvar a neposkytujú chrbtici dostatočnú oporu. Odborníci ich preto odporúčajú vymieňať každé tri roky.

 

Dôležitou súčasťou kvality spánku sú i obliečky. "Na letnú sezónu sú vhodné tie z bavlny. Sú jemné, mäkké a majú vysokú odolnosť pri údržbe," vysvetlila Spodniaková. V prípade alergikov treba dbať na ich špeciálne potreby.

 

Obliečky určené pre alergikov účinne znižujú množstvo alergénov vdychovaných z lôžka a zabraňujú hromadeniu roztočových alergénov v byte. "Ideálnou voľbou sú prikrývky, ktoré možno prať na 60 stupňov, teda pri teplote, pri ktorej sa ničia roztoče," dodala.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona