Vandali v meste Charkov poškodili vojnový pamätník Radu víťazstva

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 14:33 • 2 min
Vandali v meste Charkov poškodili vojnový pamätník Radu víťazstva

KYJEV - Neznámi vandali v ukrajinskom meste Charkov poškodili pamätník venovaný Radu víťazstva. Ten pozostáva zo stély a na nej pripevnenej zväčšeniny tohto vysokého vyznamenania z druhej svetovej vojny v podobe päťcípej hviezdy s moskovským Kremľom a nápismi "ZSSR" a "Víťazstvo" v strede.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Páchatelia v tomto najväčšom meste na severovýchode Ukrajiny zrazili plastiku zo stély, stojacej pred budovou regionálnej správy, pričom čin zostal bez reakcie príslušných úradov. Informovala dnes o tom agentúra TASS, citujúc miestne médiá.
     

Ukrajinský parlament začiatkom mesiaca schválil zákon, ktorý odsudzuje komunistický i nacistický režim, zakazuje ich propagovanie, ako aj verejné prezentovanie ich symbolov. Na základe tejto právnej normy majú dostať všetky ukrajinské mestá, nesúce názvy zo sovietskej éry, do šiestich mesiacov i nové mená.
     

Nová vlna násilia voči sovietskym pamätníkom prišla po prijatí predmetného zákona. Len za uplynulý týždeň vandali zničili v Charkove päť takýchto lokalít. V meste Kramatorsk v Doneckej oblasti strhli sochu revolučného vodcu Vladimira Iľjiča Lenina; podobná udalosť sa stala takisto v Luhanskej oblasti, píše TASS.
     

Podľa ukrajinského Ústavu pamäti národa bolo v krajine od roku 2013 strhnutých približne 300 sôch Lenina, spolu s vyše 70 skulptúrami iných popredných činiteľov sovietskej éry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies