Vandali poškodili v nemeckom Mníchove hrob Stepana Banderu

NETKY.SK • 18 August 2014, 07:33 • 2 min
Vandali poškodili v nemeckom Mníchove hrob Stepana Banderu

MNÍCHOV - Neznámi páchatelia poškodili v noci na nedeľu v nemeckom Mníchove hrob Stepana Banderu, vodcu ukrajinských nacionalistov, ktorí v čase druhej svetovej vojny a po jej skončení bojovali proti nacistickým aj sovietskym silám. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie mníchovskej polície.

slovakia

left justify in out

Vandali z Banderovho hrobu strhli takmer dva metre vysoký mramorový kríž, ktorý nechali ležať na zemi. Z hrobu navyše čiastočne odstránili zeminu, pričom poprevracali vázy s kvetinami, uvádza sa vo vyhlásení mníchovskej polície. Podľa predstaviteľov kriminálnej polície, ktorí prípad vyšetrujú, zatiaľ nejestvuje dôkaz o tom, že by mohlo ísť o politicky motivovaný čin.

      

K odhaleniu poškodenia Banderovho hrobu došlo v deň, keď šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier rokoval v Berlíne s ministrami zahraničných vecí Ukrajiny, Ruska a Francúzska o možnostiach ukončenia krízy na Ukrajine.   
      

Mnohí Ukrajinci zo západu krajiny oslavujú Banderu ako bojovníka za slobodu, zatiaľ čo milióny ľudí na východe a juhovýchode štátu ho považujú za zradcu boja Sovietskeho zväzu proti okupačnej nemeckej armáde. Banderova Organizácia ukrajinských nacionalistov (OUN) vyhlásila v roku 1941 nezávislý ukrajinský štát a bojovala proti nemeckým i sovietskym silám. Aj po vojne viedol Bandera odpor voči sovietskej vláde na Ukrajine. Moskva ho v neprítomnosti odsúdila na smrť a v októbri 1959 ho v Mníchove zavraždili agenti KGB.     




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies