Vandali poškodili Banderov hrob v Mníchove

NETKY.SK • 18 August 2014, 14:26 • 2 min
Vandali poškodili Banderov hrob v Mníchove

MNÍCHOV - Hrob kontroverzného lídra boja za ukrajinskú nezávislosť v čase druhej svetovej vojny Stepana Banderu poškodili v noci na nedeľu neznámi páchatelia.

slovakia

left justify in out

Mníchovská polícia v nedeľu uviedla, že 1,8 metra vysoký náhrobok na mestskom cintoríne objavili zvalený na zemi a narušená bola aj zemina a vázy s kvetmi. Polícia potvrdila vyšetrovanie okolností vandalizmu, no predbežne vylúčila politický motív činu.

 

Bandera v roku 1941 vyhlásil ukrajinskú nezávislosť, no ešte počas vojny ho nacisti poslali do koncentračného tábora Sachsenhausen. Po prepustení v roku 1944 s nimi úzko spolupracoval. Koncom 60. rokov ho v Mníchove usmrtil agent sovietskej KGB. Bandera je dodnes vysoko kontroverznou postavou ukrajinskej histórie, no napriek tomu ho vtedajší prezident Viktor Juščenko v roku 2010 vyhlásil za národného hrdinu. Odporcovia však poukazovali na jeho úzke styky s nacistami a žiadali odňatie udeleného štatútu. O rok neskôr im vyhovel vtedajší prezident Viktor Janukovyč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona