Vandali odstránili z kostolného zvona svastiku a nacistický nápis

NETKY.SK • 4 Apríl 2018, 06:40 • 2 min
Vandali odstránili z kostolného zvona svastiku a nacistický nápis

BERLÍN - Neznámi páchatelia pomocou žieraviny odstránili z kontroverzného kostolného zvona v nemeckej obci Schweringen na severozápade krajiny svastiku a nacistický nápis.

slovakia

left justify in out

Vandali zanechali odkaz, že ide o "jarné upratovanie" so zámerom zbaviť zvon "špiny národného socializmu".

 

Insígnie boli na zvone tohto luteránskeho kostola objavené iba vlani v septembri, pričom rozhodnutie tamojšej radnice nenahradiť kontroverznú pamiatku vyvolalo v obci názorové rozpory.

 

Zvony vyhotovené v ére nacizmu mali často hákové kríže a ideologické slogany, väčšinu z nich však po druhej svetovej vojne zničili. Zachovalo sa ich málo a z historického hľadiska sú vzácne.

 

Podobnú situáciu zažila aj obec Herxheim am Berg, kde členovia miestnej rady v marci odobrili zachovanie historického kostolného zvona, ktorého nápis velebí bývalého nacistického vodcu Adolfa Hitlera. Radnica totiž rozhodla, že kontroverzná pamiatka zostane zachovaná ako pripomienka temnej minulosti Nemecka.

 

Tento bronzový zvon s hmotnosťou 240 kilogramov nesie reliéfne vystupujúci nápis "Všetko pre vlasť - Adolf Hitler" a pod ním sa nachádza hákový kríž. Pre niekoľkých ľudí bolo nepríjemným zistením, že sa zosobášili, dali pokrstiť svoje deti, alebo sa zúčastnili na rozličných náboženských podujatiach pod "Hitlerovým zvonom".

 

Pred Olympijským štadiónom v Berlíne je umiestnený pôvodný zvon letných olympijských hier z roku 1936, na ktorom je vyobrazená nemecká orlica, čiastočne zakrytá nacistická svastika a nápis "Zvolávam mládež sveta".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona