Vandal z chrámov je duševne chorý, prepustili ho z vyšetrovacej väzby

NETKY.SK • 5 Jún 2014, 16:32 • 2 min
Vandal z chrámov je duševne chorý, prepustili ho z vyšetrovacej väzby

VIEDEŇ - Azylant z Ghany, ktorý sa 1. apríla priznal k vandalským činom vo viacerých kostoloch vo Viedni, sa nebude zodpovedať pred súdom.

slovakia

left justify in out

V čase činov totiž muž, ktorý trpí duševným ochorením paranoidno-schizofrenického charakteru, nedokázal rozpoznať nebezpečnosť svojho konania a nie je preto zaň trestne zodpovedný.
     

Vyplýva to z odborného posudku súdnej psychiatričky Gabriely Wörgötterovej, na základe ktorého prokuratúra už pozastavila stíhanie Afričana pre trestný čin vandalizmu, informovala dnes tlačová agentúra APA.
     

Muž, ktorého dnes rakúska justícia prepustila z vyšetrovacej väzby, sa na sklonku mesiaca - 26. júna - bude zodpovedať pred súdom, avšak pre menšie delikty, ktoré má na rováši.
     

O motíve vandalizmu azylant uviedol veľmi zmätočné informácie. Vypovedal, že "Boh ho poveril", a dodal, že človek nemá právo zhotovovať podobizne svätých.
     

Materiálne škody, ktoré páchateľ spôsobil, dosahujú podľa viedenskej arcidiecézy okolo 150.000 eur. Azylant vyčíňal v Dóme sv. Štefana, ale poškodil i takmer všetky sochy hlavného i bočných oltárov v Kostole lazaristov, pričom stopy konania zanechal aj v ďalších chrámoch vo viedenských štvrtiach Josefstadt, Ottakring a Mariahilf.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona