Van Rompuy v Prahe: Vstup do EÚ mal na Českú republiku pozitívny vplyv

NETKY.SK • 30 Apríl 2014, 17:15 • 2 min
Van Rompuy v Prahe: Vstup do EÚ mal na Českú republiku pozitívny vplyv

PRAHA - Dvoma hlavnými témami, na ktoré sa momentálne musia sústrediť európski politici, je riešenie ukrajinskej krízy a zabezpečenie energetickej bezpečnosti členských štátov Európskej únie.

slovakia

left justify in out

V Prahe sa na tom dnes zhodli predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka a predseda Európskej rady Herman van Rompuy, ktorý v predvečer 10. výročia vstupu ČR a Slovenska do EÚ navštívi dnes metropoly oboch nástupníckych štátov bývalého Česko-Slovenska.
     

Podľa najvyššieho predstaviteľa EÚ sa závislosť od ruského plynu javí teraz úplne inak a preto sa zainteresovaní rozhodli, že budú tento problém riešiť. Európska komisia sa chystá predložiť návrh, ktorý by viedol k zníženiu tejto závislosti.
     

Obaja predstavitelia hovorili podľa spravodajskej televízie ČT24 aj o sankciách EÚ voči Rusku. V tejto súvislosti Van Rompuy zdôraznil, že Moskva nedodržiava závery, dohodnuté na štvorstranných rokovaniach v Ženeve. Český premiér vyzdvihol význam diplomacie a príspevku EÚ k stabilizácii situácie na Ukrajine a pokojnému priebehu prezidentských volieb vyhlásených na 25. mája. Predseda Európskej rady pripomenul dôležitosť realizácie ekonomických a politických reforiem na Ukrajine.
     

"Som presvedčený, že vstup ČR do EÚ mal pozitívny vplyv na krajinu a rozšírenie malo pozitívne dôsledky aj pre Úniu ako takú," vyhlásil Sobotka na podnikateľskom fóre 10 rokov ČR v EÚ.
     

Podľa Sobotku však Česko doteraz nedokázalo plne využiť možnosti dané členstvom v EÚ. "Nejde iba o čerpanie z európskych fondov, ide tiež o našu schopnosť presadzovať český pohľad, české záujmy na európskej úrovni. My sme túto schopnosť v uplynulých rokoch nemali a toto musíme rozhodne zmeniť," vyhlásil český premiér. Cieľom novej vlády ČR je vrátiť krajinu do hlavného prúdu európskej integrácie tak, aby sa zvýšil jej vplyv na to, čo sa deje v Európe a vo svete, dodal Sobotka.

     

Van Rompuy mal v programe návštevy v Prahe aj stretnutie prezidentom ČR Milošom Zemanom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies