Van Rompuy potvrdil deficit konsenzu na summite; Fico chce hrať o funkcie tímovo

NETKY.SK • 17 Júl 2014, 09:11 • 2 min
Van Rompuy potvrdil deficit konsenzu na summite; Fico chce hrať o funkcie tímovo

BRUSEL - Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy po ukončení mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli potvrdil, že lídri 28-člennej únie sa nedohodli na menách kandidátov na najvyššie pozície v administratíve EÚ a že toto rozhodnutie prinesú koncom augusta.

slovakia

left justify in out

"Nedospeli sme zatiaľ do bodu, kde môžeme získať konsenzuálne riešenie pre celý balík nominácií," povedal Van Rompuy počas tlačovej konferencie. Dodal, že k neúspechu rokovaní na summite došlo aj napriek tomu, že dnešnému stretnutiu lídrov EÚ predchádzali rozsiahle konzultácie počas uplynulých týždňov.
      

Predseda Európskej rady podotkol, že lídri EÚ budú rozhodovať o celom balíku mien pre dôležité funkcie na ďalšom summite 30. augusta.
      

Van Rompuy pred novinármi odmietol názor, že summit bol zbytočný, pretože podľa jeho slov "šanca na úspech bola". Podľa kuloárnych rečí za neúspech summitu môže dohodnutá iniciatíva viacerých krajín zo strednej a východnej Európy, že nepodporia šéfku talianskej diplomacie Federicu Mogheriniovú na post vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku, nakoľko túto pozíciu chcú pre kandidáta z nových členských krajín.
    

Skutočnosť, že premiéri a prezidenti na summite nediskutovali o žiadnych menách, potvrdilo viacero z nich. Premiér SR Robert Fico spresnil, že na pracovnej večeri sa o konkrétnych menách vôbec nehovorilo.
      

"Prevláda názor, že sa nedosiahla dohoda o kritériách a potom sa iba riešili procedurálne otázky, ako budeme ďalej postupovať v najbližších týždňoch," spresnil Fico pre TASR.
      

Predseda vlády pripomenul, že Slovensko má záujem, aby získalo čo najsilnejšiu pozíciu v Európskej komisii, ale nechce byť "sólovým hráčom". Ak by došlo k tomu, že by krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) alebo nové členské krajiny ako také mohli zabojovať o jednu z troch najvyšších pozícií v EÚ, boli by sme "tímoví hráči" a hľadali spoločného predstaviteľa, ktorý by zodpovedal takejto predstave.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies