Van Rompuy poďakoval Slovensku za reverzný tok plynu na Ukrajinu

NETKY.SK • 30 Apríl 2014, 18:19 • 2 min
Van Rompuy poďakoval Slovensku za reverzný tok plynu na Ukrajinu

BRATISLAVA - Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, ktorý je na návšteve Slovenska, dnes poďakoval Slovensku za to, že sa mu podarilo zabezpečiť reverzný tok plynu na Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

"Chcem poďakovať Robertovi Ficovi, že zohral dôležitú úlohu pri tom, aby sa dohodlo východisko z tejto krízy," uviedol Van Rompuy po rokovaní s predsedom vlády. Spoločnosti Eustream a ukrajinský Ukrtransgaz totiž v pondelok podpísali memorandum o porozumení o možnom riešení prepravy plynu v smere zo Slovenska na Ukrajinu. V prípade neúspechu tohto riešenia by EÚ podľa jej prezidenta musela zvýšiť svoj tlak na Ruskú federáciu. "EÚ ostane partnerom voči Ukrajine, aby tá mohla realizovať svoje potrebné reformy v prospech ľudu," dodal.

 

Robert Fico zasa Van Rompuyovi poďakoval za jeho spoluprácu a podporu Slovensku. "Jeho prítomnosť na dnešných oslavách desiateho výročia dáva váhu tejto udalosti," vyhlásil premiér. Fico vyslovil presvedčenie, že tak ako prvých desať rokov v EÚ bolo pre SR úspešných, aj v roku 2024 budeme môcť konštatovať, že naše členstvo bolo prospešné pre obidve strany. 

 

Obaja predstavitelia sa dnes rozprávali aj o blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu. Podľa predsedu Európskej rady sa mnohí obávajú nárastu populistických a euroskeptických strán. "Najefektívnejším liekom voči takémuto strachu je prichádzať s konkrétnymi výsledkami," dodal. Van Rompuy ocenil, že na Slovensku sú všetky relevantné politické strany jednotné v otázkach EÚ. "Je to vzácne vidieť takúto vysokú mieru konsenzu. Chcem za toto poďakovať aj Robertovi Ficovi, že podľa mňa urobil obrovský kus práce v tomto smere," ukončil.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies