Van Rompuy: Nové sankcie EÚ voči začnú platiť v piatok, ale sú reverzibilné

NETKY.SK • 11 September 2014, 16:36 • 2 min
Van Rompuy: Nové sankcie EÚ voči začnú platiť v piatok, ale sú reverzibilné

BRUSEL - Európska únia dnes oznámila, že nové sankcie voči Rusku nadobudnú účinnosť v piatok, ale budú prehodnocované v súvislosti s pokrokom, ktorý by mal nastať po dohode o prímerí na východe Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Rozšírený balík sankcií bude oficiálne zverejnený v piatok v Úradnom vestníku EÚ. Najnovšie reštrikcie z Bruselu sa zameriavajú na päť ruských štátnych bánk, tri veľké zbrojné spoločnosti, zasahujú aj spoločnosti ťažiace ropu a na "čierny zoznam" priraďujú 24 ďalších jednotlivcov, vrátane niektorých vplyvných politikov.
     

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy dnes opäť naznačil, že sankcie sú "reverzibilné", čiže môžu byť zastavené alebo upravené na základe "komplexného preskúmania realizácie mierového plánu" na Ukrajine, ktoré sa uskutoční ešte do konca tohto mesiaca.
     

"Na základe tohto preskúmania a v prípade, že situácia v teréne to potvrdí, vlády EÚ zvážia návrhy na zmenu, pozastavenie alebo zrušenie už platných sankcií buď v celku, alebo ich časti", oznámil Van Rompuy.
     

Z hľadiska EÚ zavedenie nového balíka reštriktívnych opatrení znamená, že občania krajín Únie a európske spoločnosti už nebudú môcť poskytovať úvery piatim najväčším štátnym bankám Ruskej federácie. Rovnako bude zakázané financovanie vo forme pôžičiek na splácanie dlhov troch hlavných ruských obranných firiem a troch najväčších energetických spoločností. 
     

Okrem toho budú pozastavené aj služby poskytované pre prieskum a hlbinnú ťažbu ropy, na ťažbu ropy a prieskum ropných nálezísk v arktickej oblasti, ako aj na ťažbu bridlicového plynu v Rusku. 
     

Diplomatické zdroje EÚ naznačili, že nový menný zoznam 24 osôb, ktoré budú mať zákaz cestovania do EÚ a zmrazené aktíva v zahraničí, sa týka ľudí priamo zapojených do akcií zameraných proti územnej celistvosti Ukrajiny. Sú medzi nimi aj predstavitelia nového vedenia v regióne Donbas, členovia vlády na Kryme, niektorí vplyvní ruskí politici a tiež oligarchovia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies