Van Rompuy chce júnovým summitom EÚ pripomenúť sto rokov od I. svetovej vojny

NETKY.SK • 11 Marec 2014, 19:01 • 2 min
Van Rompuy chce júnovým summitom EÚ pripomenúť sto rokov od I. svetovej vojny

BRUSEL - Hlavy štátov a vlád Európskej únie si 26. júna na začiatku summitu EÚ spoločne pripomenú sté výročie od vypuknutia prvej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.
      

"Európska rada v júni začne tým, že si pripomenie vypuknutie prvej svetovej vojny," uviedol Van Rompuy v správe pre médiá.
      

Dôležité pietne akcie sa začnú vo flámskom mestečku Ypres na severe Belgicka, dva dni pred storočnicou atentátu na arcivojvodu Františka Ferdinanda v Sarajeve, ktorý rozpútal v Európe a vo svete vojnové udalosti. Tie neskôr vošli do histórie ako prvá svetová vojna.
      

Slávnostná ceremónia sa uskutoční pri pamätníku, kde sú vyryté mená 55.000 vojakov britského Spoločenstva národov, ktorí zomreli na bojiskách prvej svetovej vojny. Summit lídrov EÚ bude pokračovať normálnym pracovným procesom na druhý deň v Bruseli.
      

Pevnôstka v Ypres je významnou súčasťou prvej svetovej vojny. Boje, ktoré sa odohrali na "flámskych poliach", si vyžiadali životy státisícov vojakov, pochádzajúcich najmä z vtedajšieho Britského impéria, z Kanady, Austrálie či Nového Zélandu, ktorí na tomto území bojovali proti nemeckým jednotkám po boku francúzskych a belgických vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona