Van Rompuy a Barroso ocenili politický a ľudský odkaz Nelsona Mandelu

NETKY.SK • 6 December 2013, 10:07 • 2 min
Van Rompuy a Barroso ocenili politický a ľudský odkaz Nelsona Mandelu

BRUSEL - Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso krátko po oznámení správy o smrti bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu vydali spoločné stanovisko, v ktorom ocenili odkaz jednej z najväčších politických osobností našej doby.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Je to veľmi smutný deň nielen pre Južnú Afriku, ale aj pre celé medzinárodné spoločenstvo. Smútime nad smrťou jednej z najväčších politických osobností našej doby. Nelson Mandela bol nielen kľúčom k transformácii Juhoafrickej republiky na demokratickú krajinu. Predstavuje boj proti rasizmu, politickému násiliu a neznášanlivosti," uviedli obaja lídri EÚ v spoločnom stanovisku. V mene Európskej únie vyjadrili úprimnú sústrasť Mandelovej rodine ako aj vláde a ľudu Juhoafrickej republiky. Podľa Barrosa a Van Rompuya je Mandela symbolom boja za spravodlivosť, slobodu a dodržiavanie ľudských práv. 

"Všetkých nás naučil veľkú lekciu zmierenia, politického prechodu a sociálnej transformácie. Iba osoba s hlbokým zmyslom pre ľudskosť, mravnú integritu a autoritu, s jasnou víziou pre budúcnosť svojej krajiny, mohla dosiahnuť to, čo sa jemu podarilo," skonštatovali lídri EÚ.

Barroso a Van Rompuy dodali, že neexistuje lepší spôsob ako si uctiť pamiatku Nelsona Mandelu než ako si znovu potvrdzovať spoločný záväzok presadzovať hodnoty skutočnej a hlbokej demokracie, za ktoré Mandela neúnavne bojoval. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies