Van Goghovu jesennú scenériu vydražili za vyše 59 miliónov eur

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 13:17 • 2 min
Van Goghovu jesennú scenériu vydražili za vyše 59 miliónov eur

NEW YORK - Za vyše 66 miliónov amerických dolárov (viac ako 59 miliónov eur) vydražili v New Yorku obraz jesennej scenérie vo Francúzsku od slávneho holandského maliara Vincenta van Gogha. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Maľba s názvom L'Allée des Alyscamps (F569) vznikla v roku 1888. Van Gogh ju namaľoval v priebehu dvoch mesiacov v období, keď tvoril spoločne s maliarom Paulom Gauginom vo francúzskom meste Arles.
     

Van Goghovo dielo sa podarilo vydražiť na aukcii impresionizmu a moderného umenia v utorok večer v priestoroch newyorskej aukčnej siene Sotheby's. Podľa informácií spravodajského servera NY Times obraz putoval do rúk súkromného zberateľa z Ázie.
     

Odhadovaná cena predaja vzácnej jesennej scenérie bola 40 miliónov amerických dolárov, pričom o ňu zabojovalo päť účastníkov aukcie, uviedli NY Times.
     

Počas utorňajšieho večera vydražili v New Yorku aj šesť malieb od impresionistu Clauda Moneta vrátane obrazu z umelcovho cyklu Lekná (1895–1926). Táto maľba z roku 1905 sa predala na aukcii za 54 miliónov amerických dolárov (48,5 milióna eur).
     

Za rekordnú dražbu van Goghovho obrazu pod záštitou Sotheby's sa považuje Portrét doktora Gacheta, za ktorý v roku 1990 zaplatil jej nový majiteľ až 82,5 milióna amerických dolárov (vyše 74 miliónov eur).




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies