Van Gaal na lavičke Manchestru United skončil, náhradou má byť Mourinho

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 13:18 • 2 min
Van Gaal na lavičke Manchestru United skončil, náhradou má byť Mourinho

MANCHESTER - Anglický futbalový klub Manchester United v pondelok ukončil spoluprácu s trénerom Louisom van Gaalom. Informáciu potvrdili viaceré mienkotvorné britské médiá na čele s televíziou BBC, klub zatiaľ oficiálne stanovisko nezverejnil. Novým koučom tímu by sa mal od utorka stať Jose Mourinho.

slovakia

left justify in out

Britské médiá informovali, že Van Gaal prišiel do klubovej centrály v pondelok dopoludnia spoločne s právnikom Paulom Gilroyom, ktorý pracuje pre asociáciu trénerov Premier League. Ešte predtým pricestoval do Carringtonu aj šéf exekutívy United Ed Woodward, pričom obe strany sa podľa Daily Mail dohodli na odstupnom vo výške 5 miliónov libier. Van Gaal by mal dostať aj špeciálnu prémiu 400.000 za triumf v Pohári FA.

 

Zdroje ďalej uvádzajú, že spoločne s holandským koučom skončil na Old Trafford aj jeho trénerský tím zložený z asistenta Alberta Stuivenberga, trénera brankárov Fransa Hoeka a analytika Maxa Reckersa. Mourinho už má podľa ďalších informácií pripravené ponuky pre svojich ľudí. Nový realizačný tím by mal byť známy v utorok. Neistú budúcnosť má vraj aj klubová legenda Ryan Giggs, jeho ďalšie pôsobenie pri mužstve bude závisieť od Mourinovho rozhodnutia.

 

Van Gaal síce zakončil svoju druhú sezónu na lavičke United cennou trofejou, ale ani zisk Pohára FA po triumfe 2:1 po predĺžení nad Crystal Palace v nedeľňajšom finále mu miesto nezachránil. V Premier League skončil s tímom až na piatej priečke a nesplnil základný cieľ, ktorým bola účasť v budúcej sezóne Ligy majstrov. Uznávaný taktik mal za tri roky pôsobenia na lavičke United vybudovať tím pre svojho nástupcu Giggsa. V uplynulej sezóne sa mu podarilo utešiť fanúšikov vybojovanou účasťou v Lige majstrov, vo všetkých ostatných súťažiach však "červení diabli" zaostali a najmä v prebiehajúcom ročníku sa od nich čakali úspechy.

 

O to viac po letnej dominancii na prestupovom trhu, keď tím posilnili Bastian Schweinsteiger, Morgan Schneirderlin, Memphis Depay, Matteo Darmian či talentovaný Francúz Anthony Martial. United v tomto ročníku nesplnili viaceré ciele - skončili už v základnej fáze LM, vypadli v osemfinále Ligového pohára, navyše v Premier League sa na prelome rokov výrazne herne aj výsledkovo trápili.

 

Šesťdesiatštyriročný Van Gaal odštartoval trénerskú kariéru v AZ Alkmaar ako asistent, následne pokračoval v Ajaxe Amsterdam, s ktorým trikrát vyhral holandskú súťaž a v sezóne 1994/95 aj Ligu majstrov či európsky Superpohár. Dvakrát priviedol na ligový trón aj FC Barcelona, v ročníku 2009/10 v nemeckej bundeslige rovnako i Bayern Mníchov. Niekoľkokrát sa stal trénerom roka v rôznych súťažiach a úspešné vystupovanie deklaroval aj na medzinárodnej scéne, keď získal s Oranjes bronz na uplynulých MS v Brazílii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies