Van der Bellen: Budem nadstraníckym prezidentom pre všetkých

NETKY.SK • 24 Máj 2016, 08:45 • 2 min
Van der Bellen: Budem nadstraníckym prezidentom pre všetkých

VIEDEŇ - Zmierlivý tón vyžaroval dnes z prvého vystúpenia novozvoleného rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena po vyhlásení oficiálnych volebných výsledkov. Jeho dejiskom bol viedenský Palais Schönburg, kde víťaza prezidentských volieb i jeho následné slová privítal a sprevádzal potlesk.

slovakia

left justify in out

Podľa Van der Bellena je tesný výsledok symbolom pre dve polovice krajiny, ktoré spoločne tvoria krásne Rakúsko.

 

Van der Bellen ubezpečil vládu spolkového kancelára Christiana Kerna i parlament, že chce byť ich konštruktívnym partnerom. Súčasne informoval, že s platnosťou od dnešného dňa pozastavuje svoje členstvo v radoch rakúskych Zelených.

 

Podľa jeho slov existovalo rozdelenie v rámci rakúskej spoločnosti už pred nedávnou volebnou kampaňou, len nebolo tak v centre pozornosti. Teraz však bude podľa neho potrebná iná kultúra, kultúra dialógu a politika, ktorá sa nezaoberá sama so sebou ale reálnymi otázkami, povedal podľa tlačovej agentúry APA Alexander Van der Bellen a netajil, že na neho čaká mnoho práce.

 

Podľa vlastných slov sa počas celej volebnej kampane usiloval lobovať za to spoločné. Mojím cieľom je byť konštruktívnym partnerom pre spolkovú vládu i rakúsky parlament. Rád by dosiahol, aby ľudia po šiestich rokoch jeho pôsobenia vo funkcii mohli konštatovať, že sa čosi pre nich zmenilo k lepšiemu.

 

"Budem samozrejme nadstraníckym spolkovým prezidentom pre všetkých Rakúšanov, pre všetkých ľudí v krajine. Budem konať výlučne podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a blaho Rakúska budem vnímať ako najvyššiu maximu pre moje konanie," vyhlásil Van der Bellen.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies