Valverde opráši spomienky na Valónsky šíp, Sagan má šancu

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 09:36 • 2 min
Valverde opráši spomienky na Valónsky šíp, Sagan má šancu

HUY - Po veternom, upršanom, ale najmä zaujímavom úvodnom víkende v Holandsku čaká na pelotón cyklistickej Tour de France 3. etapa, ktorá meria 159,5 km a povedie územím Belgicka.

slovakia

left justify in out

Štartovať sa bude o 13.40 h na námestí v Antverpách (organizátori TdF používajú francúzsky názov Anvers) a finiš sa očakáva približne o štvrť na šesť podvečer na Mur de Huy, kopčeku vo výške 128 m známom z jarnej klasiky Valónsky šíp.

 

Záverečné stúpanie nad mestečkom Huy je dlhé iba 1,3 km, ale je brutálne náročné - cesta sa po jednej zo zákrut zdvihne až o 19 % nad základnú úroveň terénu a priemerný sklon je 9,6 %. Mur de Huy alebo pôvodný názov Chemin des Chapelles (Cesta popr kaplnkách, ktorých je 7) je od roku 1983 neodmysliteľným cieľom pretekov Valónsky šíp a teraz si ho takpovediac vypožičali organizátori Tour de France. Kým sa cyklisti dostanú do veľkého finále na Mur de Huy, budú musieť absolvovať tri podobne krátke stúpania IV. kategórie, ale aj prejazd rodiskom belgickej, tohto roku 70-ročnej legendy Eddieho Merckxa - mestečko Meensel-Kiezegem príde na rad 47,5 km po štarte.

 

„Necelých šesť kilometrov pred cieľom čaká na cyklistov stúpanie na Cote de Cherave a práve tam už musia byť favoriti na víťazstvo vpredu, aby si utvorili čo najlepšiu pozíciu pred koncovkou etapy,“ upozorňuje server Velonews.

 

Medzi favoritov treba v prvom rade zaradiť tých, ktorí uspeli na tohtoročnom Valónskom šípe. Najmä španielsky víťaz, už 35-ročný Alejandro Valverde (Movistar), je špecialistom na Mur de Huy, kedže v jeho cieli sa tešil už trikrát z celkového triumfu. K favoritom treba zaradiť aj jeho krajana Joaquíma Rodrígueza (Kaťuša), tento rok štvrtého na Valónskom šípe, či Švajčiara Michaela Albasiniho (Orica GreenEdge) - tretieho z aprílovej klasiky.

 

Aktuálny líder celkovej klasifikácie TdF Fabian Cancellara (Trek Factory) môže pokojne prísť o žlté tričko, keďže Nemec Tony Martin (Etixx QuickStep) stráca iba 3 a Holanďan Tom Dumoulin (Giant Alpecin) 6 sekúnd. Zaútočiť môže aj Peter Sagan (Tinkoff Saxo) zo 4. miesta (+33 sekúnd), ktorý síce na Valónskom šípe dosiaľ neštartoval, ale krátky a technický dojazd do kopca by mu mohol vyhovovať.

 

Po pokazenej nedeľňajšej etape majú šancu na reparát obhajca celkového triumfu Vincenzo Nibali (zatiaľ 33. miesto s odstupom 2:09 min), či Kolumbijčan Nairo Quintana (44. a 2:27). Veľké šance sa dávajú Írovi Danielovi Martinovi (Cannondale-Garmin), ktorý už má na konte jedno etapové víťazstvo na TdF spred dvoch rokov. „Na Valónsky šíp som v tomto roku šiel ako favorit, ale spadol som. Teraz si to chcem vynahradiť. Áno, presne toto je etapa, ktorú by som chcel vyhrať,“ cituje Martina server Cyclingnews.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies