Valovič bude koordinátorom osláv výročí medzi SR a ČR

NETKY.SK • 13 September 2016, 18:14 • 2 min
Valovič bude koordinátorom osláv výročí medzi SR a ČR

BRATISLAVA - Riaditeľ Slovenského inštitútu v Prahe Vladimír Valovič bude národným koordinátorom pre prípravu osláv spoločných dejinných výročí Slovenskej a Českej republiky v roku 2018.

slovakia

left justify in out

Návrh na vymenovanie, ktorý predložil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, dnes odobrila vláda. Valovič ako národný koordinátor osláv výročí bude v spolupráci so zastupiteľským úradom v ČR dohliadať na koordináciu 100. výročia založenia spoločného štátu Čechov a Slovákov, 50. výročia obrodného procesu pod vedením Alexandra Dubčeka („Pražská jar“) a 25. výročia osamostatnenia slovenskej a českej štátnosti a bude spolupracovať pri ich príprave so zainteresovanými inštitúciami na slovenskej, ale aj na českej strane.


"Oslavy budú prierezovou záležitosťou zahrnujúcou rôzne podujatia, nielen kultúrne. Preto vznikla potreba vymenovať národného koordinátora - riaditeľa Slovenského inštitútu v Prahe, ktorý bude plniť funkciu odborného garanta a koordinovať prípravu podujatí s rezortmi vlády SR, ako aj s českou stranou. Pri Úrade vlády ČR bola nedávno vytvorená osobitná pracovná skupina, ktorá sa bude zaoberať prípravou spoločných osláv výročí," odôvodňuje predkladacia správa návrh na vymenovanie Valoviča.

 

Oslavy budú podľa schváleného materiálu príležitosťou predovšetkým mladej generácii ukázať význam a prínosy 74-ročnej existencie v spoločnom česko-slovenskom štáte, ukázať spoluprácu medzi SR a ČR po rozdelení, ale aj upevniť česko-slovenskú vzájomnosť, ktorej hodnota aj vzhľadom na zložitú medzinárodnú situáciu stúpa. "Mali by tiež umožniť väčší prienik slovenčiny do českej spoločnosti, ktorej mladá časť má s porozumením nášho jazyka stále väčšie problémy," dodáva sa v materiáli.


Niektoré podujatia chcú posilniť aj o medzinárodný rozmer. Osobitne dôležité bude v kontexte iných výročí pripomínajúcich ukončenie 1. svetovej vojny a vznik nových štátov na základe mierových zmlúv aj pozvanie zástupcov krajín, ktoré podporili vznik samostatného československého štátu - USA, Veľká Británia, Francúzsko.


Spoločné pripomínanie si historických medzníkov bude prierezovou záležitosťou zahrnujúcou viaceré tematické podujatia, napríklad s využitím národných múzeí, galérií, divadiel, hudobných telies či literárnych centier. Už sú predbežné návrhy na štyri tematicky na seba nadväzujúce výstavy, návrhy na zapojenie akademických inštitúcií či spoločné športové aktivity.


"Vzhľadom na stále jestvujúce citlivosti i pretrvávajúce odlišnosti v interpretácii niektorých historických udalostí od roku 1918 v Českej republike a v Slovenskej republike, ale aj vnútri českej a slovenskej spoločnosti je dôležité, aby sa odbornými garantmi výstav, podujatí a relácií vo verejnoprávnych médiách, ktoré sa budú týkať spoločnej histórie, stali historické ústavy akadémií vied," dodáva sa vo vládou schválenom materiáli. Do financovania jednotlivých projektov by mali byť zapojené nielen príslušné štátne inštitúcie, ale aj podniky a spoločnosti s majetkovou účasťou štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona