Valorizácia zvýši priemerný základný plat duchovných na 479 eur

NETKY.SK • 2 December 2015, 12:08 • 2 min
Valorizácia zvýši priemerný základný plat duchovných na 479 eur

BRATISLAVA - Na základe kolektívnej zmluvy sa od januára budúceho roka zvýši základná stupnica platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme o štyri percentá.

slovakia

left justify in out

V nadväznosti na to sa rovnakým spôsobom a v rovnakom termíne valorizujú aj základné platy duchovných tých cirkví, ktoré požadujú finančný príspevok zo štátneho rozpočtu. Priemerný základný plat duchovných sa tak výši na 479 eur. Vyplýva to z nariadenia, ktoré dnes schválila vláda.

 

Na tento účel má ísť pri počte 3600 duchovných 1.067.631 eur.

 

Štát poskytuje cirkvám a náboženským spoločnostiam v súčasnosti len finančné prostriedky na platy duchovných a prevádzkových zamestnancov riadiacich orgánov cirkví, na príslušné odvody do poistných fondov a čiastočne na prevádzku ústredí.

 

Nárok na príspevok zo štátneho rozpočtu si prevažne z vieroučných dôvodov neuplatňujú Náboženská spoločnosť Jehovovi svedkovia v Slovenskej republike, Kresťanské zbory na Slovensku, Cirkev Ježiša Krista Svätých neskorších dní v SR a Bahájske spoločenstvo v Slovenskej republike. Cirkev adventistov siedmeho dňa - Slovenské združenie, Novoapoštolská cirkev v Slovenskej republike požaduje štátny príspevok len na chod cirkevného ústredia.

 

Na ocenenie vysokej kvality výkonu môže príslušná cirkev zvýšiť príslušný tarifný plat duchovného o 30 percent. Duchovnému tiež patrí hodnostný prídavok určený rozpätím v závislosti od skupiny funkcie, ktorú vykonáva v rámci duchovenskej činnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona