Valorizácia životného minima sa premietne do vyšších dávok a príspevkov

NETKY.SK • 16 Február 2023, 16:00 • 2 min
Valorizácia životného minima sa premietne do vyšších dávok a príspevkov

BRATISLAVA - Národná rada SR schválila novelu zákona o pomoci v hmotnej núdzi. Jej cieľom je predovšetkým adresnejšie, efektívnejšie a administratívne menej náročné poskytovanie pomoci osobám, ktorí sú na ňu odkázaní. Zároveň má motivovať jej príjemcov, aby sa dokázali vymaniť z jej poskytovania.

slovakia

left justify in out

Súčasťou novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi (č. 417/2013 z.Z.) je aj úprava valorizačného mechanizmu životného minima, čo sa premietne vo výške viacerých naň naviazaných dávok a príspevkov. Zavádza tiež opätovné plošné dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa, tzv. dotáciu na stravu.

 

Novela zákona upravuje valorizačný mechanizmus, ktorým sa menia sumy životného minima. Po novom tak sumy životného minima budú odzrkadľovať reálnu hodnotu toho, o koľko sa zvýšia životné náklady nízkopríjmovej domácnosti, ktoré potrebujú vynaložiť na zabezpečenie základných životných podmienok.

 

Úpravou valorizačného mechanizmu podľa najnovšej prognózy ministerstva financií – Inštitútu finančnej politiky (IFP) k makroekonomickej situácii na Slovensku (z februára 2023) sa sumy životného minima upravia na základe rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností s predpokladanou úrovňou 12,7%. V prípade životného minima u prvej plnoletej fyzickej osoby predstavuje zvýšenie od júla 2023 o takmer 30 eur, zo súčasných cca 234 eur na sumu 264,20 eur. Nárast sa tak premietne do všetkých dávok a príspevkov, ktoré sa viažu na životné minimum.    

 

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak: „Na základe poslednej makroekonomickej prognózy narastie životné minimum a zvýšia sa tiež všetky príspevky, ktoré sa podľa neho vypočítavajú, a to o takmer 13 percent namiesto pôvodných 9,5 percenta. Najviac ich bude od 1. januára budúceho roka."

 

Od životného minima sa odvíjajú napríklad dávky v hmotnej núdzi, rodičovský príspevok sa oproti roku 2023, kedy jeho výška predstavuje 412,60 eur zvýši o 52,40 eur, čo predstavuje sumu celkom 465 eur.

 

Novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi opätovne zavádza plošné poskytovanie dotácie na stravu. Od 1. mája 2023 po splnení stanovených podmienok bude dotácia na stravu poskytnutá všetkým deťom v poslednom ročníku materských škôl a všetkým žiakom základných škôl.

 

Rovnako ustanovuje, že tehotenské sa nepovažuje za príjem na účely zákona o životnom minime (z. č. 601/2003 Z. z.). Takisto vylučuje osobitný príspevok zo systému pomoci v hmotnej núdzi zároveň s rozšírením možností poskytovania príspevku v rámci aktívnej politiky trhu práce.

 

Novela viacerými opatreniami pomôže zvýšiť príjem domácností v hmotnej núdzi a bude tak mať pozitívny vplyv na ich hospodárenie. Celkový počet príjemcov pomoci v hmotnej núdzi v januári 2023 predstavoval 66 146, z nich je 8 797 odídencov z Ukrajiny.

Novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi  nadobudne účinnosť 1. apríla 2023, po schválení prezidentkou SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona