Valóni odmietajú rozpad Belgicka. Najradšej by sa spojili s Luxemburskom

NETKY.SK • 15 Jún 2011, 07:57 • 2 min
Valóni odmietajú rozpad Belgicka. Najradšej by sa spojili s Luxemburskom

Valóni odmietajú rozpad Belgicka. Najradšej by sa spojili s Luxemburskom

slovakia

left justify in out

img

Valóni sú podľa prieskumu verejnej mienky uverejneného dnes v denníku La Derniere Heure viac ako kedykoľvek predtým naklonení zachovaniu jednoty Belgicka.
      Prieskum verejnej mienky vo Valónsku, ktorý uskutočnila spoločnosť Sud Presse vydávajúca belgickú frankofónnu tlač, ukázal, že až 64,4 percenta opýtaných sa v prvom rade cíti Belgičanmi. Prekvapivo málo, iba 15,4 percenta opýtaných, sa považuje čisto len za Valónov alebo Európanov (12,7 percenta).
      Podľa prieskumu uskutočneného koncom mája na vzorke vyše tisíc obyvateľov si 53,7 percenta Valónov neželá rozbitie belgickej federácie alebo pričlenenie Valónska k niektorej inej krajine. Nikdy doteraz nebolo percento opýtaných v tomto regióne také vysoké v prospech zachovania jednoty spoločného štátu Valónov a Flámov. Až 59,8 percenta respondentov odpovedalo, že Valónsko by sa nemalo nikdy oddeliť od Flámska. Naopak, za odtrhnutie hlasovalo 28,6 percenta opýtaných.
      Prieskum ukázal, že 53,7 percenta Valónov by nikdy nesúhlasilo s pričlenením ich regiónu k niektorej zo susedných krajín. A ak by sa Valónsko predsa len malo rozhodnúť, ku komu sa pripojiť, tak prekvapivo na prvom mieste by Valóni volili Luxembursko (47,7 percenta) a až potom jazykovo a historicky blízke Francúzsko (33,8 percenta).
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona