Valocký: Údaje z chorobopisu sú aj v prijímacej správe

NETKY.SK • 26 Október 2013, 11:10 • 2 min
Valocký: Údaje z chorobopisu sú aj v prijímacej správe

NITRA - Riaditeľ Fakultnej nemocnice v Nitre Jozef Valocký v kauze vymazania informácií zo zdravotnej dokumentácie pacienta najnovšie argumentuje tým, že údaje úplne nezmizli.

slovakia

left justify in out

Potvrdil, že prednostka Kliniky novorodencov, detí a dorastu Alena Ďurišová urobila v záznamoch novorodenca úpravu, „avšak údaje z chorobopisu neboli odstránené, pretože sa nachádzajú aj v prijímacej správe z 10. mája.“ Ako napísal pre agentúru SITA, keď sa prijíma dieťa do ústavnej starostlivosti, prijímací lekár má možnosť preštudovať všetky zdravotné dokumentácie, „z čoho vyplýva, že bude mať k dispozícii kompletnú anamnézu.“ Na zabielenie dôležitých údajov v zdravotnej dokumentácii pacienta pred časom poukázala pediatrička z kliniky Zuzana Pechočiaková. Krátko na to ju vedenie nemocnice presunulo z lôžkového oddelenia na príjmovú ambulanciu. Vysťahovali ju z lekárskej izby, na ktorej vymenili zámok, okresali jej ordinačné hodiny na detskej reumatologickej ambulancii a odobrali jej osobný príplatok.

Lekárky sa zastala Slovenská lekárska komora (SLK) aj Lekárske odborové združenie. Prezident SLK Marian Kollár vo štvrtok na brífingu v Nitre vyzval vedenie nemocnice, aby neodkladne vrátilo Pechočiakovej jej pracovné zaradenie. Zároveň žiadal vyvodenie osobnej zodpovednosti za nezákonný zásah do dokumentácie pacienta a tiež za perzekúciu Pechočiakovej. Valocký reagoval, že „Pechočiaková nebola preložená na príjmovú ambulanciu, vykonáva práce v súlade s platnou pracovnou zmluvou a náplňou práce.“ Preloženie na príjmovú ambulanciu potvrdila novinárom na brífingu sama Pechočiaková. 

„Zobrali mi pacientov, na oddelenie nechodím, presunuli ma do ambulancie. Ja som nič zlé neurobila,“ povedala. Valocký tvrdí, že Pechočiaková nemala a nemá zákaz vstupu na oddelenie. Podľa svojich slov zodpovedal „všetky dotazy“ pri osobnom stretnutí s Pechočiakovou v tomto týždni a zároveň ju vyzval, aby spoločne s primárkou detského úseku predložili návrh na fungovanie detskej príjmovej konziliárnej ambulancie. 

Zákon hovorí o tom, že opravu zápisu môže vykonať len zdravotnícky pracovník, ktorý vykonal pôvodný zápis a pôvodný zápis musí zostať čitateľný. „Bol tam veľmi dôležitý anamnestický údaj, že pacient sa liečil na tejto klinike a pre zlyhanie obličiek bol preložený do Bratislavy. Vstupovať do chorobopisu - a už vôbec nie formou zabielenia - je porušovaním zákonov, liečebného poriadku a ohrozením pacienta,“ povedal Kollár. Ďurišová, ktorá je zároveň námestníčkou riaditeľa, sa pre médiá vyjadrila, že žiadnu chybu nespravila a zákon neporušila. „Idem to riešiť cez právnikov a vyjadrovať sa budem až potom, keď budem mať výsledok,“ povedala. Kauzou sa zaoberá aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a ministerstvo zdravotníctva. Podľa vyjadrenia hovorkyne ministerstva Zuzany Čižmárikovej z piatka „je to v štádiu šetrenia“ a stanovisko poskytne až po jeho skončení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies