Valockého návrh je novodobé otrokárstvo, tvrdia sestry

NETKY.SK • 20 Máj 2013, 12:12 • 2 min
Valockého návrh je novodobé otrokárstvo, tvrdia sestry

BRATISLAVA - Návrh poslanca Jozefa Valockého (SMER-SD), ktorý prináša pre zdravotníkov sprísnenie sankcií, je návrhom novodobého otrokárstva a zastrašovania zdravotníkov. Vyplýva to zo slov predsedníčky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) Moniky Kaveckej.

slovakia

left justify in out

Ako pokračovala, sestry a pôrodné asistentky vykonávajú svoje povolanie vždy profesionálne, aj keď často pracujú v personálne a finančne poddimenzovaných podmienkach. Kavecká ďalej uviedla, že do dnešného dňa boli trpezlivé a presadzovali svoje požiadavky slušnými formami. "Kalich horkosti však už preteká, preto sestry a pôrodné asistentky, všetci zdravotníci sú v tak zúfalom stave, že sa začleňujú na jednu úroveň utrápeného pacienta, ktorý očakáva pomoc," povedala Kavecká.

Sestry sa pýtajú, prečo návrh k Trestnému zákonu neobsahuje žiadnu formu trestu pre zamestnávateľov, ktorí porušujú zákony. "Kto bude niesť trestnú zodpovednosť za masový exodus zdravotníckych pracovníkov. Kto bude niesť trestnú zodpovednosť za to, že máme republiku, kde priemerný vek sestry je 50 rokov a kolaps zdravotného systému je skoro istou vecou blízkej budúcnosti," pýta sa Kavecká. Viceprezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová pripomína, že len od roku 2009 z registra sestier a pôrodných asistentiek odišlo 5464 z nich a prišlo iba 834. "Ocitáme sa pred dilemou, či stojí vôbec za to ostať v povolaní a v rezorte ako takom," skonštatovala Lazorová s tým, že sestry za pár eur vykonávajú povolanie, ktorého súčasťou je veľká psychická záťaž, fyzicky náročné výkony, a to všetko v denných a nočných službách a počas sviatočných dní. Ako pripomenula, sprísňovanie sankcií nadväzuje na viaceré štátom dovolené obmedzovania zdravotníkov, ako sú delené úväzky či schválenie sto hodín nadčasov viac oproti iným pracovníkov. 

Sestry vyzvali poslancov, aby prevzali zodpovednosť za vývoj poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku a novelu Trestného zákona neschválili. Voleným zástupcom pripomínajú, že zdravotníci a ich blízki rodinní príslušníci tvoria takmer desať percent voličov. "Je to dostatočne veľká skupina občanov, ktorú si vládna strana SMER podobnými pokusmi obracia proti sebe," dodala Kavecká. 

Sestry podobne ako lekári sa plánujú v utorok dostaviť pred parlament, kde budú spoločne protestovať proti prijatiu novely Trestného zákona. Podľa slov Lazorovej neočakávajú, že pred NR SR príde veľa sestier, za podstatné však považuje to, aby prišli zástupcovia všetkých skupín zdravotníkov. 

Návrh novely Trestného zákona, ktorý zároveň mení aj zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, prináša pre zdravotníckych pracovníkov niekoľko postihov. Ak by zdravotníci za krízovej situácie odmietli nastúpiť do služby, alebo sa jej úmyselne vyhli napríklad predstieraním choroby, hrozili by im až dva roky za mrežami. V prípade, že by takéto ich konanie spôsobilo ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť, vo väzení by si mohli posedieť od dvoch do piatich rokov. Pri nenastúpení do služby počas krízovej situácie môžu dostať aj pokutu od ministerstva zdravotníctva do výšky 3 300 eur a následne sa im môže zrušiť registrácia v stavovskej komore na desať rokov. Zmeny v legislatíve zároveň sprísňujú podmienky na preukazovanie bezúhonnosti zdravotníckeho pracovníka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies