Valné zhromaždenie OSN prijalo prvú rezolúciu proti obchodovaniu so zvieratami

NETKY.SK • 31 Júl 2015, 08:29 • 2 min
Valné zhromaždenie OSN prijalo prvú rezolúciu proti obchodovaniu so zvieratami

NEW YORK - Valné zhromaždenie OSN prijalo dnes prvýkrát rezolúciu zameranú na boj proti pytliactvu a nelegálnemu obchodovaniu s divými zvieratami, ktorá vyzýva členské krajiny, aby takéto konanie hodnotili ako "závažný zločin" a vzájomne zosúladili svoje zákony v záujme spolupráce pri jeho postihovaní.

slovakia

left justify in out

Cieľom nezáväzného dokumentu, ktorý spoločne navrhli Nemecko a Gabon, je zakročiť proti pytliakom a obchodníkom so zvieratami na celom svete, znížiť dopyt a ponúknuť alternatívne zdroje obživy pre obyvateľov regiónov, kde takýto obchod v súčasnosti prekvitá.


Nemecký veľvyslanec pri OSN Harald Braun, ktorého citovala agentúra DPA, sa vyjadril, že za boj proti nelegálnemu zabíjaniu divej zveri má "spoločnú zodpovednosť" celý svet, keďže "ani jedna krajina, región alebo úrad nebudú schopní uspieť, ak budú pracovať samostatne".


Pytliačenie na nosorožce a slony v afrických krajinách dosiahlo v posledných rokoch kritickú úroveň, pričom hrozí miestne a v niektorých prípadoch aj celosvetové vyhynutie druhov. Vysoký dopyt po rohoch nosorožcov je pritom v Ázii, kde sa považujú za prostriedok zvyšujúci sexuálnu potenciu, ale aj liek na rakovinu a iné choroby. Svetový fond na ochranu prírody tiež odhaduje, že kvôli obchodníkom so slonovinou každý rok vo svete zabijú asi 30.000 slonov.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona