Valné zhromaždenie OSN formálne uznalo palestínsky štát

NETKY.SK • 30 November 2012, 08:01 • 2 min
Valné zhromaždenie OSN formálne uznalo palestínsky štát

Valné zhromaždenie OSN formálne uznalo palestínsky štát - Politika Valné zhromaždenie OSN dnes väčšinou hlasov formálne súhlasilo so zmenou štatútu palestínskych území z pridruženej entity na nečlenský pozorovateľský štát. týmto krokom vyslovilo súhlas 13

slovakia

left justify in out

img

Valné zhromaždenie OSN dnes väčšinou hlasov formálne súhlasilo so zmenou štatútu palestínskych území z pridruženej "entity" na nečlenský pozorovateľský štát. 

týmto krokom vyslovilo súhlas 138 zo 193 členských štátov VZ OSN, deväť (Česká republika, USA, Izrael, Kanada, Marshallove ostrovy, Mikronézia, Nauru, Palau, Panama) bolo proti a 41 sa zdržalo hlasovania. Palestínčanom stačila na zmenu štatútu jednoduchá väčšina 97 hlasov. Slovensko sa zdržalo hlasovania. 

Takýto výsledok hlasovania sa očakával. Izrael a Spojené štáty však varovali, že v takomto prípade pozastavia prísun finančných prostriedkov pre Palestínsku samosprávu.

USA následne prostredníctvom svojej veľvyslankyne v OSN Susan Riceovej vyzvali Palestínčanov a Izraelčanov, aby obnovili priame mierové rozhovory bez predbežných podmienok vo všetkých otázkach, ktoré ich rozdeľujú. Riceová prisľúbila, že Washington bude obe strany "energicky" podporovať v tomto úsilia.

Uznanie Palestíny je však platné iba v rámci OSN. Rovnaký štatút má Vatikán. Palestínski zástupcovia sa budú môcť zúčastňovať na práci výborov a vystupovať v nich v rozprave, Palestína však nie je plnoprávnym členom OSN a vo Valnom zhromaždení nemá hlasovacie právo. Žiadny členský štát OSN nie je povinný uznať Palestínu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies