Valné zhromaždenie neprijalo vyhlásenie k Venezuele: Nicolás Maduro odvolal šéfku diplomacie

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 10:02 • 2 min
Valné zhromaždenie neprijalo vyhlásenie k Venezuele: Nicolás Maduro odvolal šéfku diplomacie

CANCÚN - Zasadnutie Valného zhromaždenie Organizácie amerických štátov (OAŠ) v mexickom Cancúne sa v noci na dnes skončilo bez prijatia vyhlásenia k situácii vo Venezuele.

slovakia

left justify in out

Venezuela predtým deklarovala, že vystupuje z OAŠ a neakceptuje žiaden dokument, ktorý by sa týkal situácie v tejto krajine, kde sa od začiatku apríla konajú masové protivládne demonštrácie. Nepokoje si vyžiadali už najmenej 74 obetí na životoch.

Napriek tomu, že eskalácia problémov vo Venezuele dominovala rokovaniam a diskusiám v Cancúne, žiadna z rezolúcií Valného zhromaždenia OAŠ sa o Venezuele nezmieňuje.

 

Mexický minister zahraničných vecí Luís Videgaray, ktorého krajina spolu s USA najviac pretláčala Venezuelu ako tému diskusií, na margo neschválenia rezolúcií k Venezuele uviedol, že texty rezolúcií možno nezodpovedali požiadavkám. Upozornil však, že to, čo zaznelo na rokovaniach v Cancúne, je "jasný odkaz, ktorý by mali počuť aj v uliciach Caracasu".

 

Neschválenú rezolúciu schôdzky OAŠ, ktorá žiadala venezuelského prezidenta Nicolása Madura, aby zvážil svoje plány na prepracovanie ústavy, podporilo 20 krajín predstavujúcich spolu 93 percent populácie regiónu, upozornil Videgaray. Na to, aby bol text schválený, bola potrebná podpora 23 krajín.

 

Maduro, ktorý vo svojej vlasti takmer denne čelí protivládnym protestom, označil toto neschválenie návrhu rezolúcie za úspech. "Je to jedno z veľkých víťazstiev v dejinách OAŠ," uviedol Maduro s tým, že je to víťazstvo suverenity a nezávislosti nad intervencionizmom.

 

Paradoxom je, že v podstate počas zasadnutia OAŠ v Mexiku, Maduro z funkcie odvolal ministerku zahraničných vecí Delcy Rodriguezovú. Ako motív svojho konania Maduro uviedol, že chce, aby Rodriguezová koncom júla kandidovala vo voľbách členov ústavodarného zhromaždenia, ktoré bude revidovať ústavu. Novým šéfom diplomacie sa stal doterajší zástupca Venezuely v OAŠ Samuel Moncada.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies