Valls: Líbya bude v najbližších mesiacoch veľkou témou

NETKY.SK • 4 December 2015, 13:53 • 2 min
Valls: Líbya bude v najbližších mesiacoch veľkou témou

PARÍŽ - Francúzske letectvo podniklo prieskumné lety nad oblasťami, ktoré v Líbyi kontroluje extrémistická organizácia Islamský štát (IS), a má v pláne aj ďalšie takéto misie nad územím tohto severoafrického štátu.

slovakia

left justify in out

Správa o prieskumným letoch bola zverejnená len niekoľko hodín predtým, ako prezident Francois Hollande navštívi lietadlovú loď Charles de Gaulle plaviacu sa pri pobreží Sýrie.


Prieskumné lety sa uskutočnili 20. a 21. novembra v okolí miest Syrta a Tobruk. Vo vyhlásení sa uvádza, že budú nasledovať aj ďalšie podobné lety.
Ako pripomenula agentúra Reuters, ide o prvý prípad, keď Paríž verejne priznal operácie proti IS vykonané na islamistami kontrolovanom území v Líbyi.
Agentúra Reuters informovala, že ani ministerstvo obrany, ani kancelária prezidenta tieto správy nechceli komentovať.


Francúzsky denník Le Monde citoval utorkové vyjadrenie premiéra Manuela Vallsa, podľa ktorého bude situácia v Líbyi "nepochybne veľkou témou najbližších mesiacov". Upozornil na fakt, že islamisti, ktorí sú teraz v Iraku a Sýrii, pôjdu do Líbye. Zdôraznil, že "tento terorizmus, táto totalitná ideológia, sa nestále mení", pričom pretrvá, a to nielen kvôli vývoji situácie v Sýrii a Iraku, ale aj vzhľadom na udalosti v Líbyi a západnej Afrike.


Valls v súvislosti s Líbyou vyslovil názor, že bolo chybou, keď po západnej vojenskej intervencii vedúcej k pádu režimu líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího nenasledovala ešte ďalšia zahraničná misia počas prechodného obdobia.


Valls nie je jediným lídrom v Európe, ktorý opakovane upozorňuje na riziko v podobe Líbye. V podobnom duchu sa totiž koncom novembra v Paríži vyjadril aj taliansky premiér Matteo Renzi, podľa ktorého sa po porážke IS bude treba vážne zaoberať Líbyou. Renzi uviedol, že súbežne s úsilím týkajúcim sa Sýrie sa bude treba "s absolútnou prioritou" venovať Líbyi, ktorú označil za ďalšie možné veľké konfliktné ohnisko.


Líbya sa po zvrhnutí vlády Muammara Kaddáfího v roku 2011 prepadla do chaosu. V krajine existujú dva parlamenty a dve vlády. Zmätky a bezvládie využili radikáli napojení na Islamský štát, ktorí v uplynulých mesiacoch obsadili časť Sýrie a Iraku a snažia sa získať väčší vplyv.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies