Valls: Francúzsko odmieta kvôty na prijímanie migrantov

NETKY.SK • 17 Máj 2015, 10:03 • 2 min
Valls: Francúzsko odmieta kvôty na prijímanie migrantov

NICE - Francúzsko je za spravodlivejšie rozdeľovanie migrantov medzi jednotlivé štáty Európskej únie, je však proti tomu, aby sa táto otázka riešila prostredníctvom zavádzania kvót.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v sobotu francúzsky premiér Manuel Valls, ktorého citovala agentúra Reuters.

 

Európa podľa Vallsa potrebuje systém pohraničných kontrol a Paríž už v tomto smere pripravuje konkrétne návrhy. Štáty EÚ tiež - ako uviedol - musia zasiahnuť proti zločineckým sieťam profitujúcim z nelegálnej migrácie.

 

"Som proti zavedeniu kvót týkajúcich sa migrantov," zdôraznil Valls. Azyl je podľa neho právom, ktoré sa udeľuje na základe medzinárodných kritérií, a preto o množstve azylantov nemožno rozhodovať na základe kvót.

 

Súčasne však vyjadril presvedčenie, že žiadatelia o azyl musia byť v rámci EÚ rozdeľovaní spravodlivejším spôsobom tak, aby hlavná záťaž nespočívala len na krajinách, ako sú Francúzsko, Británia, Taliansko, Nemecko a Švédsko.

 

Valls predniesol svoj prejav počas návštevy juhofrancúzskeho mesta Menton, ležiaceho neďaleko talianskych hraníc. Tento týždeň francúzske úrady v oblasti zadržali takmer 1000 migrantov - išlo prevažne o Afričanov, ktorí prešli cez hranicu zo susedného Talianska.

 

Európska komisia tento týždeň navrhla kvóty na rozdeľovanie žiadateľov o azyl medzi jednotlivé štáty EÚ, čím chce riešiť súčasnú utečeneckú krízu v Stredomorí. Viaceré členské krajiny vrátane Británie však navrhovaný systém kvót odmietli.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona