Valls: Francúzska krajná pravica je napriek porážke vo voľbách stále nebezpečná

NETKY.SK • 14 December 2015, 06:53 • 2 min
Valls: Francúzska krajná pravica je napriek porážke vo voľbách stále nebezpečná

PARÍŽ - Francúzsky premiér Manuel Valls potvrdil neúspech krajne pravicovej strany Národný front (FN) v dnešnom druhom kole regionálnych volieb, odmietol však, že by to malo byť dôvodom na oslavu, keďže "nebezpečenstvo" predstavované krajnou pravicou vo Francúzsku nepominulo.

slovakia

left justify in out

Podľa Vallsovho vyjadrenia, ktoré cituje agentúra Reuters, sa kandidátom FN nepodarilo získať kontrolu nad žiadnym z 13 francúzskych regiónov, kde si obyvatelia volili nové samosprávy. Protiprisťahovalecká strana pod vedením europoslankyne Marine Le Penovej tak nenadviazala na úspech z minulotýždňového prvého kola volieb, keď zvíťazila celkovo v šiestich regiónoch.

 

"Dnes večer nie je miesto pre úľavu alebo triumfalizmus. Nebezpečenstvo predstavované krajnou pravicou zďaleka nepominulo," povedal Valls po skončení dnešného hlasovania. Agentúra AP uviedla, že premiér zároveň vyzval Francúzov, aby sa spojili v boji proti extrémizmu. Podľa AP sa tak stalo už počas dnešného hlasovania, keď víťazstvu FN pravdepodobne zabránila súdržnosť oponentov z ľavicového i pravicového tábora.

 

Le Penová po zverejnení prvých volebných odhadov prisľúbila, že bude naďalej bojovať za vyššiu podporu FN medzi voličmi, a vyhlásila, že počet kresiel, ktoré strana získala v regionálnych radách, je trojnásobný oproti doterajšiemu stavu. Počas vystúpenia pred svojimi priaznivcami na severe Francúzska oslavovala "úplné vykorenenie" ľavice, ktorá doteraz ovládala s výnimkou jedného všetky regióny Francúzska.

 

Prieskumné agentúry Ipsos, Ifop a TNS-Sofres krátko po zatvorení volebných miestností uviedli, že kontrolu nad regiónmi získali vo všetkých prípadoch buď opoziční konzervatívci, alebo vládnuci socialisti (PS). Zverejnenie oficiálnych výsledkov volieb sa očakáva v pondelok ráno.

 

Najnovšie regionálne voľby vo Francúzsku mali ukázať, či FN dokáže pretaviť svoju popularitu aj do získania reálnej moci. Kandidáti PS sa po prvom kole, v ktorom skončili ako tretí, stiahli z volieb v dvoch rozhodujúcich obvodoch, kde kandidovali Le Penová a jej neter.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies