Valls: Existujú základy pre dosiahnutie dohody o finančnej záchrane Grécka

NETKY.SK • 7 Júl 2015, 13:01 • 2 min
Valls: Existujú základy pre dosiahnutie dohody o finančnej záchrane Grécka

BRUSEL - Existujú základy pre dosiahnutie dohody o finančnej záchrane Grécka. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL to dnes uviedol francúzsky premiér Manuel Valls, len niekoľko hodín pred začatím mimoriadneho summitu krajín eurozóny o situácii v Grécku.

slovakia

left justify in out

Valls upozornil, že by nemalo existovať žiadne tabu pokiaľ ide o prehodnotenie splátkového kalendára verejného dlhu Grécka.
     

"Francúzsko je presvedčené, že si nemôžeme dovoliť riziko gréckeho odchodu z eurozóny z ekonomických dôvodov (...), ale predovšetkým z politických dôvodov," upozornil francúzsky premiér. Spresnil, že odchod nejakej členskej krajiny z eurozóny, by bolo rizikom pre svetový hospodársky rast.
     

"V stávke je Európa," zdôraznil Valls a vyzval grécku vládu, aby urobila všetko pre dosiahnutie dohody s veriteľmi. Táto dohoda je podľa neho nevyhnutná v prvom rade pre Grécko, lebo odchod z eurozóny by uvrhol Grékov do "neznesiteľnej situácie" a znamenal by tiež naštrbenie jednoty a súdržnosti eurozóny a vlastne aj EÚ.
     

Valls zdôraznil, že sa "netreba zahrávať s dejinami" a netreba sa zahrávať s krajinou, ako je Grécko. 
     

Francúzsky prezident Francois Hollande spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou sa v pondelok (6.7.) večer v Paríži snažil zmierniť francúzsko-nemecké názorové rozdiely týkajúce sa zadlženého Grécka a dohodnúť sa na spoločnej pozícii voči gréckemu premiérovi Alexisovi Tsiprasovi.
     

Merkelová v tejto súvislosti uviedla, že grécka vláda musí naliehavo predstaviť "presné návrhy", zatiaľ čo Hollande hovoril skôr o "závažných" návrhoch.
     

Francúzsky prezident presadzuje skôr zmierlivý postoj voči Grécku a naznačil, že "dvere sú stále otvorené" pre rokovania s Aténami a upozornil na dôležitosť európskej solidarity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies