Vallo: Vianočný stromček v Bruseli by mohol ukončiť slovenské predsedníctvo

NETKY.SK • 3 Máj 2016, 17:15 • 2 min
Vallo: Vianočný stromček v Bruseli by mohol ukončiť slovenské predsedníctvo

BRUSEL - Vianočný stromček zo Slovenska na Hlavnom námestí v Bruseli by mohol byť milým a dôstojným ukončením slovenského predsedníctva v EÚ. Uviedol to veľvyslanec SR v Belgickom kráľovstve Stanislav Vallo v rozhovore pre TASR.

slovakia

left justify in out

Veľvyslanec priznal, že skúsenosti v tomto smere má, keďže bol pri tom, keď Slovensko poskytlo vianočný stromček na Námestie svätého Petra vo Vatikáne v decembri 1994. Podobná akcia sa z jeho podnetu už rozbehla a možno strom zo Slovenska počas nadchádzajúcich Vianoc ozdobí jedno z najkrajších hlavných námestí Európy, ktoré každý rok počas zimných sviatkov pritiahne státisíce návštevníkov.

 

Vallo uviedol, že k tejto myšlienke ho priviedla aj skutočnosť, že záverečný slávnostný koncert slovenského predsedníctva v EÚ bude v Štrasburgu, kde okrem iných účastníkov vystúpi aj súbor Lúčnica, a chcel niečo "pozitívne" dotiahnuť aj do hlavného mesta EÚ.

 

"Povedal som si, že by stálo za to aj v Bruseli pozitívne zneužiť naše predsedníctvo. V rozhovore s primátorom Bruselu, na jednej recepcii, som sa opýtal, či by Brusel bol ochotný prijať tento rok vianočný stromček zo Slovenska," vysvetlil veľvyslanec. Dodal, že bruselský primátor Yvan Mayeur tento návrh privítal. Bruselská radnica je pripravená umiestniť vianočný stromček, na ktorom bude jasne vyznačená krajina jeho pôvodu, na Grand Place, hlavnom námestí, ktoré je každý rok srdcom zimných sviatkov. Dala si podmienku, že strom musí byť vysoký od 18 do 22 metrov.

 

Vallo pripomenul, že do Vatikánu pred rokmi poslali až 32-metrový strom, avšak práve jeho preprava je zatiaľ jedinou neznámou v celej tejto záležitosti. Veľvyslanec už v tejto súvislosti oslovil Ministerstvo pôdohospodárstva SR, kde mu vychádzajú v ústrety a dokážu zabezpečiť strom. Chýba zatiaľ už len jeho doprava zo Slovenska do Bruselu. "Na streche svojho auta ho neodveziem," zažartoval veľvyslanec, ktorý už v tejto súvislosti oslovil tiež svoj rezort, Ministerstvo zahraničných vecí SR, a napísal list aj predstaviteľom najvýznamnejších belgických firiem na Slovensku, či by nevedeli pomôcť.

 

"Zatiaľ som nedostal odpoveď. Je to otvorená záležitosť, dve tretiny sú vybavené, zostáva už iba tá doprava. Myslím si, že keď už sa nájde stromček a je aj vôľa zo strany bruselskej radnice, bola by škoda prepásť túto príležitosť. Bol by to taký milý záver nášho predsedníctva," uzavrel Vallo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies