Valko: Je možné, že Martin Fedor komentuje inú verziu zákona

NETKY.SK • 5 Február 2014, 16:07 • 2 min
Valko: Je možné, že Martin Fedor komentuje inú verziu zákona

BRATISLAVA - Keďže o pripravovanom zákone o spravodajských službách prebieha diskusia už dlhšie a zatiaľ ešte nie je ani predmetom medzirezortného pripomienkového konania na Ministerstve vnútra (MV) SR, je možné, že poslanec Martin Fedor (SDKÚ-DS) kritizuje inú verziu návrhu zákona, než akú Slovenská informačná služba (SIS) aktuálne posúva na rezort vnútra.

slovakia

left justify in out

Vzhľadom na veľké rozdiely v interpretácii niektorých ustanovení návrhu zákona to po dnešnom rokovaní Osobitného kontrolného výboru pre kontrolu SIS pripustil pre TASR riaditeľ tejto inštitúcie Ján Valko.
     
"Možno sa stalo to, že máme v rukách rôzne návrhy. Ide o verzie, ktoré sú predmetom odborných diskusií," povedal Valko s tým, že je na ministerstve vnútra, kedy návrh zákona predloží do pripomienkového konania.
     
"Vítam diskusiu na túto tému, je to prvýkrát, kedy sa podarilo takýto typ zákona preniesť na pôdu odborných skupín, združení a tých, ktorí sa k nemu ako odborná verejnosť majú vyjadriť ešte pred tým, ako prejde do legislatívneho procesu," zdôraznil Valko.
     
Na výhradu Martina Fedora, že nový zákon umožní SIS prijímať bezpečnostné opatrenia, Valko reagoval, že túto možnosť má SIS už dnes a práve nový zákon ju obmedzuje. "Dnes sú (podmienky, pozn. TASR) formulované všeobecne a úprava, ktorú navrhujeme, je formulovaná podstatne striktnejšie," dodal. Zmena názvu SIS je podľa Valka skôr témou na verejnú diskusiu, ktorá vyšla z diskusií odborných skupín. "Mal by odzrkadľovať možno výstižnejšie to, čo SIS v súčasnosti robí, mal by byť kompatibilnejší s tým, ako sú pomenované partnerské služby v zahraničí," vyhlásil Valko, podľa ktorého by táto zmena nemusela byť drahšia ako nová internetová stránka, ktorá stála 350 eur.
     
Prekvapil ho aj názor Martina Fedora, podľa ktorého nový zákon umožní prideliť spravodajskú ochranu osobe bez jej vedomia. "Zrejme nastalo nejaké nedorozumenie. Práve nový návrh zákona počíta s tým, že spravodajská ochrana osôb môže byť realizovaná len po predchádzajúcom súhlase osoby, ktorej sa týka," upozornil Valko. Návrh zákona podľa neho bude okrem iného striktnejšie oddeľovať činnosti vojenského a civilného spravodajstva.
     
Čo sa týka návrhu, aby nakladanie s majetkom spravodajských služieb kontroloval Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), je to podľa Valka na diskusiu, keďže by musela byť vyriešená otázka ochrany utajovaných skutočností.
     
"V súčasnosti platný zákon dovoľuje takmer úplne všetko. Preto bol záujem prijať nový zákon, ktorý bude jednoznačnejšie a jasnejšie definovať, čo si voči občanom tohto štátu môže spravodajská služba dovoliť a čo nie," reagoval pre TASR Martin Fedor. Dnes na výbore s Jánom Valkom o konkrétnom znení návrhu zákona nediskutovali, vychádza však z verzie zákona, ktorú dostali poslanci k dispozícii od spravodajských služieb. "Neviem, akú verziu majú teraz. Ja vychádzam z verzie, ktorú nám ako poslancom dali k dispozícii. Na výbore sme len dostali informáciu o tom, že z pohľadu spravodajských služieb bol zákon uzavretý a ide na politickú úroveň," povedal Fedor.
     
Pripravovaný zákon o spravodajských službách podľa verzie, ktorú má Fedor k dispozícii, zvyšuje právomoci predsedu vlády voči SIS, zavádza možnosť nariadiť spravodajskú ochranu osoby bez jej vedomia a transformuje informačnú službu na bezpečnostnú, ktorá vykonáva aj bezpečnostné opatrenia.
     
Problém vidí aj v tom, že pre civilné a vojenské spravodajstvo nie sú jasne stanovené úlohy pre každé z nich.
     
Fedor zároveň poukazuje na to, že kontrola činnosti spravodajských služieb sa síce sprísňuje, ale bez vonkajšej kontroly ostáva nakladanie s významnou časťou zverených finančných prostriedkov. On sám je za to, aby sa kontrola nakladenia s peniazmi zverila napr. Najvyššiemu kontrolnému úradu.
     
Pracovná verzia zákona tiež mení názov SIS na Úrad civilného spravodajstva. "Stotožňujem sa s názorom odborníkov, že spravodajské služby menia názvy pri zmene režimu. Vtedy to vysiela signál o zmene jej povahy. Zmena názvu znamená aj zbytočné finančné náklady. Spravodajská služba nie je marketingová hračka, takže zmena názvu musí byť veľmi dobre zdôvodnená. Zatiaľ som žiaden pádny argument nepočul," konštatoval Fedor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies