Valihora: Doménou One Day Jazz Festivalu je dobrá hudba

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 14:15 • 2 min
Valihora: Doménou One Day Jazz Festivalu je dobrá hudba

BRATISLAVA - Slovenský One Day Jazz Festival sa tento rok uskutoční už po desiaty raz. Program podujatia, ktoré sa bude konať 21. a 22. mája v bratislavskom Istropolise, je už takmer uzavretý. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA zakladateľ hudobnej slávnosti, uznávaný bubeník Martin Valihora, fanúšikovia a fanúšičky sa môžu tešiť na dva dni plné výborných interpretov.

slovakia

left justify in out

"Keďže oslavujeme desiaty cyklus festivalu, rozhodol som sa, že tentoraz bude trvať dva dni. Chceli sme ponúknuť akýsi bonus pre fanúšikov podujatia a priaznivcov dobrej muziky. Zameriavame sa na to, aby festival mal liberálnu polohu k hudbe. Vlani sa postaral o výborný zážitok aj pre tých, ktorí nie sú priamymi fanúšikmi džezu, hudobník Avishai Cohen. Keďže sme sa chceli posunúť ešte ďalej, tento rok prinesieme svetoznámu izraelskú speváčku Achinoam Nini, ktorá si hovorí Noa. Je to úžasný živel, ktorý pôsobí v Amerike aj Európe. Okrem toho, že spieva, hrá aj na perkusie a má okolo seba akustické trio. Preslávila sa albumom, ktorý jej v 90. rokoch produkoval Pat Metheny. Angažuje sa tiež v mierových aktivitách, čím festival určitým spôsobom reaguje na situáciu vo svete. V rovnaký deň vystúpi aj newyorské Ron Affif Trio. S gitaristom Ronom som nedávno spolupracoval, nahrali sme spolu aj album. Na Slovensku už bol viac razy. Na kontrabas bude hrať úžasný Essiet Okon Essiet. Festival otvorí víťazná formácia súťaže Nové tváre slovenského jazzu Cha Bud. Som veľmi rád, že ich môžem privítať aj na tomto podujatí. Myslím, že na piatok prizveme ešte nejakú začínajúcu slovenskú formáciu, ktorú sme však zatiaľ nevybrali," uviedol.

 

Aj dramaturgia druhého dňa sa bude spájať s jednou z hlavných myšlienok One Day Jazz Festivalu, ktorou je pozdvihnutie slovenskej hudobnej scény. "Jednou z hlavných myšlienok festivalu je integrácia slovenskej hudby do sveta. Príkladom je ďalší účinkujúci - Juraj Griglák, ktorý vystúpi s bývalou kapelou Marcusa Millera. S nimi sa predstaví aj bubeník Poogie Bell. Ďalším lákadlom je americký gitarista Wayne Krantz, ktorý je priekopníkom hry na gitaru, má osobitý, moderný zvuk. Veľmi sa teším, že jeho trio prinesie pravý newyorský gitarový sound. S ním prídu výborný bubeník Cliff Almond, ktorý je známy napríklad vďaka spolupráci s Michelom Camilom, a tiež basgitarista Nate Wood. Festival uzavrie kapela Mezzoforte, s ktorou v súčasnosti spolupracujem," objasnil Valihora. "Festival vycestuje aj do Žiliny a Ron Affif tam odohrá koncert 18. mája. Možno sa ukáže aj o deň neskôr v Banskej Štiavnici. Wayne Krantz vystúpi tiež 21. mája v Košiciach na koncerte Jazz For Sale," dodal.

 

Prvý ročník festivalu sa konal v roku 2008, kedy vystúpil napríklad anglický gitarista John McLaughlin. Organizátor podujatia má na doterajšie ročníky len dobré spomienky. "Každý festival bol osobitý a úžasný. Vystúpili Tower of Power, George Duke, Hiromi, Jan Garbarek alebo Chaka Khan. Vždy sa snažíme usporiadať festival vo vhodnom prostredí pre interpretov a tak zároveň dosiahnuť, aby sa aj ľudia cítili dobre. Či už to boli kluby, športová hala Pasienky, Incheba či PKO. Teraz fungujeme v Istropolise, kde je výborná akustika a koncerty sa dajú naozaj vychutnať. Doteraz som nemal žiadne nepríjemné zážitky, naopak, vždy vznikla skvelá atmosféra, fantastická väzba medzi publikom a interpretmi. Vždy mám pozitívne ohlasy od muzikantov aj od fanúšikov. Táto hudba si vyžaduje istý druh intimity. Snažíme sa budovať čaro festivalu, aby boli spokojní fanúšikovia dobrej hudby, či ľudia, ktorí jednoducho prišli na kultúrne podujatie. Doménou festivalu je dobrá hudba a snažíme sa, aby sa dostávala k ľuďom. Chcel by som tiež prinášať väčší reflektor na slovenskú hudobnú scénu. Dúfam, že budeme posúvať štandard festivalu stále ďalej a ďalej a zdokonaľovať všetko, čo treba," vyjadril sa otec podujatia, ktorý už pripravuje aj jesenné vydanie.

 

"Som rád, že vďaka festivalu vznikajú aj príjemné, priateľské stretnutia s umelcami, s ktorými veľa razy hráme do rána v mojom bratislavskom klube Music Gallery u Dežmára. Tam nás čaká krásne leto, plné rôznych hudobných žánrov, od rocku, džezu až po alternatívu. Ako interpretovi, ale aj ako organizátorovi festivalu mi záleží najmä na interaktívnej hudbe, vďaka ktorej človek môže niečo zažiť," dodal bubeník.

 

Tridsaťosemročný rodák z Bratislavy, ktorý žije striedavo v rodnom meste a v New Yorku, sa okrem prípravy One Day Jazz Festivalu venuje aj množstvu ďalších aktivít. "Stále sa venujem medzinárodnému triu Depart Refire, v ktorom fungujú okrem mňa aj Heiri Känzig zo Švajčiarska a Harry Sokal z Rakúska. Nedávno sme vydali album. Keď je potreba, spolupracujem s Mezzoforte, ďalej s fínskym klaviristom Iirom Rantalom, aj so soulovým klaviristom a spevákom Frankom McCombom. S Ronom Affifom hrávame v New Yorku. Venujem sa tiež triu, v ktorom pôsobia aj Vardan Ovsepian a Daniele Camarda. Nahrávali sme v Lisabone album, ktorý v súčasnosti mixujeme v Los Angeles," prezradil muzikant, ktorému sa v USA veľmi páči. "New York má úžasnú energiu. Človek to jednoducho musí zažívať pre svoj životný rozhľad či muzikantský vývoj. Je to akási nevyhnutná ingrediencia na mojej ceste," povedal Martin Valihora.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies