Valentínsku kvapku podporí vlastnou krvou aj prezident Andrej Kiska

NETKY.SK • 8 Február 2016, 12:28 • 2 min
Valentínsku kvapku podporí vlastnou krvou aj prezident Andrej Kiska

BRATISLAVA - Do Valentínskej kvapky krvi, ktorá dnes odštartovala v Prezidentskom paláci, sa ako darca zapojí aj prezident SR Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Pôvodne tak chcel urobiť už dnes, nakoniec mu to však znemožnila jeho vlaňajšia operácia. V takom prípade možno krv darovať až po 180 dňoch. "Mne chýba ešte 12... Je mi to veľmi ľúto, bol som pripravený a záväzok splním," povedal Kiska. Krv preto pôjde prvýkrát v živote darovať o pár dní neskôr na pracovisko Národnej transfúznej služby do Ružinova.

 

Prezident vyzval ľudí, aby prišli darovať krv. Dnes tak napríklad urobili členovia jeho čestnej stráže. Ocenil tiež tisíce tých, ktorí tak pravidelne robia. Verí, že sa k nim pridá aj on. Ako hovorí, ide o malý krok, ktorý možno spraviť a zachrániť tak niekomu život. "Ja som veľmi rád, že tých ľudí na Slovensku je tak veľa, čo takýto dobrý čin spravia," uviedol Kiska s tým, že počet darcov sa u nás od roku 2007 takmer zdvojnásobil. "Človek nikdy nevie, či práve tá jeho krv nezachráni nejaký život a to je asi ten najkrajší pocit," zdôraznil.

 

Potreba krvi na Slovensku stúpa, upozornil prezident Slovenského Červeného Kríža (SČK) Viliam Dobiáš. "Síce sa mierne znižuje úrazovosť, napríklad v doprave, ale ľudia sa dožívajú viac, pribúda nádorových ochorení, rôznych druhov chudokrvnosti, kde tiež treba podávať krv," vysvetlil s tým, že na Slovensku sa ročne urobí do 200.000 odberov. Dnešok označil za mimoriadne vydarenú akciu. "Aby ľudia videli, že aj celebrity medzi vojakmi a poprednými občanmi tohto štátu darujú krv ako všetci ostatní," poznamenal.

 

Celoslovenská kampaň Valentínska kvapka krvi potrvá tradične päť týždňov nielen na odberných miestach, ale aj prostredníctvom mobilných odberov v školách, firmách a organizáciách v rôznych slovenských mestách a obciach. Organizuje ju SČK v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a hematologicko-transfúznymi oddeleniami nemocníc. Ide o 21. ročník s podtitulom Príďte sa rozdať pre druhých. Do toho vlaňajšieho sa zapojilo 28.000 ľudí. "Viac ako 5000 boli prvodarcovia, čo je veľmi dobrý pomer," skonštatoval Dobiáš s tým, že väčšina z nich potom krv daruje opakovane.

 

Pri jednom odbere, ktorý trvá päť až 15 minút, sa odoberie 450 mililitrov krvi. Tú môže darovať každý zdravý človek vo veku 18 až 60 rokov, pri pravidelnom darovaní až do veku 65 rokov. Darcovia nesmú vážiť menej ako 50 kíl, nesmú sa liečiť na žiadne chronické ochorenie, žena nesmie mať menštruáciu či byť po pôrode. Obmedzením môže byť aj návšteva niektorých krajín v nedávnej minulosti či ako v prezidentovom prípade, operácia. Deň pred darovaním by sa nemal piť alkohol a človek by sa nemal vystavovať ani zvýšenej fyzickej záťaži. Ženy môžu darovať krv každé štyri mesiace, muži raz za štvrťrok. Za najvzácnejších darcov sa považujú tí s negatívnym Rh faktorom krvi.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona