Valentínska kvapka krvi potrvá v levočskej nemocnici do 24. marca

NETKY.SK • 11 Február 2017, 15:27 • 2 min
Valentínska kvapka krvi potrvá v levočskej nemocnici do 24. marca

LEVOČA - Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča, a. s., sa zapojila do Valentínskej kvapky krvi, ktorú vyhlásil Slovenský Červený kríž. Tohtoročná kampaň s heslom Šťastie máme v krvi, prečo ho nezdieľať? oslovila množstvo záujemcov z okolitých obcí a škôl. Preto odbery v rámci valentínskej aktivity začala nemocnica už v predstihu a potrvajú do 24. marca.

slovakia

left justify in out

Oddelenie hematológie a transfúziológie v Levoči má v rámci Valentínskej kvapky krvi ako odberové dni vyhradené utorky a štvrtky od 7.00 h do 12.00 h, v prípade záujmu organizovanej skupiny bude robiť odbery aj v piatky, prípadne pondelky v rovnakom čase.

 

"Valentínska kvapka krvi sa začala v našej nemocnici s predstihom už v piatok 3. februára, kedy sme navštívili Granč-Petrovce, kde darovalo najvzácnejšiu tekutinu 11 darcov. Následne svoju mobilnú odberovú jednotku hematologicko-transfúznej stanice vyšleme do Olcnavy, Domaňoviec, Spišského Hrhova a Krompách, kde očakávame tradične najviac darcov, hlavne z radov študentov tamojších stredných škôl. Záujem o darcovstvo krvi prejavil aj Klub žien Marína z Levoče," uviedol primár hematologicko–transfúzneho oddelenia Rastislav Osif. V najbližších dňoch očakávajú študentov z levočských škôl - Strednej zdravotníckej školy, Strednej pedagogickej školy, oboch gymnázií, ale tiež z Inštitútu Juraja Páleša v Levoči. Na 24. marca naplánovali výjazdový odber v Súkromnej strednej odbornej škole v Krompachoch.

 

Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča, ktorá je členom skupiny AGEL, sa do Valentínskej kvapky krvi zapája každoročne. Osif informoval, že v minulom roku prišlo v rámci nej darovať krv 68 žiakov, 195 viacnásobných darcov, 37 prvodarcov a deväť párov.

 

Darcom krvi sa môže stať každý zdravý človek vo veku 18 až 65 rokov. Či je darca vhodný na odber krvi, posúdi individuálne odborný zdravotnícky pracovník priamo na hematologicko-transfúznom oddelení v levočskej nemocnici. Deň pred odberom by mal darca veľa piť, nejesť mastné jedlá, nepiť alkohol a ráno by si mal dať ľahké raňajky.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona