Valencia sa pripravuje na tri lode s odmietnutými migrantmi

NETKY.SK • 12 Jún 2018, 22:20 • 2 min
Valencia sa pripravuje na tri lode s odmietnutými migrantmi

VALENCIA - Španielske prístavné mesto Valencia sa koncom týždňa pripravuje na príchod troch lodí so 629 migrantmi z humanitárnej lode Aquarius, ktorú odmietli prijať Malta i Taliansko.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru AP to uviedla podpredsedníčka regionálnej vlády vo Valencii Mónica Oltrová. Ani jedna z trojice lodí nebude mať podľa nej problém zakotviť v tamojšom prístave. Na migrantov budú čakať záchranné tímy španielskeho Červeného kríža, zdravotníci i psychológovia.

 

Španielsky premiér Pedro Sánchez rozhodol v pondelok o prijatí lode Aquarius európskej humanitárnej organizácie SOS Méditerranée so šiestimi stovkami migrantov, ktorú do svojich prístavov nevpustili Malta ani Taliansko.

 

Valencia neskôr informovala o technických komplikáciách pri kotvení tejto lode v prístave ležiacom okolo 350 kilometrov juhovýchodne od Madridu. Migrantov preto presunuli na tri plavidlá obsluhované príslušníkmi talianskeho námorníctva a pobrežných hliadok.

 

Úrady podľa Oltrovej predpokladajú, že migranti prekonali niekoľko mesiacov psychického a duševného utrpenia.

"Je našou povinnosťou predísť humanitárnej katastrofe a týmto ľuďom ponúknuť bezpečný prístav," napísal v pondelok vo vyhlásení úrad nového španielskeho premiéra Pedra Sáncheza.

 

Aquarius na svoju palubu zobral 629 migrantov vrátane 123 maloletých osôb bez sprievodu, 11 ďalších detí a siedmich tehotných žien. Väčšinu z nich tvoria obyvatelia subsaharskej Afriky, ktorých zachránili počas šiestich operácií pri pobreží Líbye. Stovky z nich vytiahli z mora lode talianskych námorných síl a následne ich odovzdali posádke Aquariusu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona