Valášek: Voči utečencom pred konfliktom treba ukázať súcit

NETKY.SK • 20 Jún 2015, 14:11 • 2 min
Valášek: Voči utečencom pred konfliktom treba ukázať súcit

BRATISLAVA - Slovenská republika nie je veľkým fanúšikom kvót pre utečencov najmä preto, že nedávajú veľký zmysel. V prípade vojnových utečencov, ktorým hrozí smrť alebo zranenia, by však Slovensko malo ukázať súcit. V dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to povedal veľvyslanec SR pri NATO Tomáš Valášek.

slovakia

left justify in out

"Neviem si celkom predstaviť, ako budú fungovať kvóty v Európe, kde je otvorený pohyb medzi krajinami a čo presne prinúti ľudí, ktorí by aj boli Slovensku pridelení, aby tu ostali," uviedol Valášek. Podľa neho tak praktický dosah kvót bude asi nulový v tom zmysle, že všetci vedia, že väčšina tých ľudí chce odísť.

 

"Nechcem však, aby to vyznelo chladnokrvne, treba rozlišovať, či ide o utečencov z ekonomických príčin, tu treba hľadať tie riešenia priamo v náprave politickej a ekonomickej situácie v krajinách odkiaľ utekajú," uviedol. V prípade ľudí, ktorí utekajú pred konfliktom sa však domnieva, že treba ukázať súcit. "Nesmieme byť voči nim chladnokrvní, sami sme národom, odkiaľ ľudia v čase núdze utekali," skonštatoval.

 

Medzinárodné spoločenstvo má isté páky, ako zasiahnuť v krajinách, skadiaľ utečenci prichádzajú, domnieva sa veľvyslanec. Najzamotanejšia situácia je podľa neho v Sýrii, kde sa riešenie hľadá veľmi ťažko. Napríklad však v Líbyi už existuje snaha priviesť dve tamojšie centrá k diskusii a vytvoriť jedno mocenské centrum. Eritrea je zase napríklad krajinou určitou mierou závislou od ekonomickej pomoci, čo dáva medzinárodnému spoločenstvu možnosti vynútiť si zmeny správania sa k občanom v tomto štáte.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona